Gevulde speculaas is al zo lang ik me kan herinneringen m’n lievelingslekkernij in de winter. Tijdens de middelbare school kochten we de goedkoopste variant bij de super (dat de amandelspijs gemaakt was van gepureerde peulvruchten mocht de pret niet drukken). Of ik maakte een omweg naar bakker Bril in Voorst die (nog steeds) de allerlekkerste gevulde koeken heeft die naar gevulde speculaas smaken. Dat is nu alleen een beetje ver fietsen. En er zit natuurlijk suiker in. Maar niet getreurd want je kunt amandelspijs heel makkelijk zelf maken (zeker als je amandelmeel in huis hebt) en de suiker weglaten zonder dat je het proeft! Het heeft alleen wel een paar dagen nodig om de smaken in te laten trekken. Dus als jullie vandaag de amandelspijs maken volgt het recept voor de gevulde speculaas later deze week!
Ingrediënten (voor ongeveer 150 gram spijs):
- 100 gram (wit) amandelmeel (of witte amandelen als je een goede blender hebt)
- 50 gr vloeibare honing
- 10 gr steviakristal
- 1/2 el (5 gr) citroensap
- 1 tl citroenrasp
- 1 ei (alleen als je de spijs mee wilt bakken met je gevulde speculaas)
Bereiding:
– Zorg dat je honing goed vloeibaar is; eventueel een klein beetje verwarmen in een ruime kom.
– Roer dan alle andere ingrediënten behalve het ei door de honing tot het goed gemengd is of doe dit in de blender als je hele amandelen gebruikt en een paar minuten goed blenden.
– Zorg dat het geheel een stevige consistentie heeft, eventueel nog wat amandelmeel toevoegen. Leg het dan op een stuk plasticfolie en rol het strak op (als een worst).
– Leg het een paar dagen ( liefst 1 week) in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.
– Als je het gaat meebakken als gevulde speculaas, roer er dan voor gebruik een losgeklopt eitje doorheen zodat het wat smeuïger wordt.
Met alle respect maar suiker vervangen door honing is nog steeds een koolhydratenbom 🙁
Het gaat niet om het slanke maar om natuurlijke suikers..
Klopt maar rauwe honing is nog altijd beter dan witte suiker. En dit eet je niet elke dag maar als traktatie!
Beste Roos,Ik wil liever geen stevia gebruiken
in de eerste plaats omdat ik het niet lekker vind. Wat kan ik dan gebruiken ipv de stevia?
Gr. Ruth
De stevia heb ik weggelaten, hoeft helemaal niet, alleen honing is zoet genoeg!
Hoi Roos,
Je vergat in het recept amandelextract! dat maakt het natuurlijk een echte amandelspijs 🙂
Stevia heb ik er niet ingedaan, die smaak klopt niet in dit recept en ik vind het totaal niet lekker.
Ik ben benieuwd naar het gevulde speculaas recept!
Waar Is amandelextract verkrijgbaar?
Bij dille en kamille kan je het krijgen. Je hebt daar nog meer extracten. Neem geen aroma, dit is veel minder lekker.
Dank je wel!
In plaats van stevia een paar dadels erdoor is ook heerlijk
Stevia is vies en honing nog smeriger. Kan het ook zonder al die nare zoetigheid?