Lemon curd zonder suiker

Foto: R. van West

Lemon curd. Dat stond al heel lang op m’n verlanglijstje. Terwijl ik het eigenlijk nog nooit gegeten had. Maar citroenen en zoet in een crème-achtige substantie; daar mag je me voor wakker maken. Met oud & nieuw had ik m’n eerste lemon curd-ervaring en die smaakte naar meer! Maar daar ging dus wel een flinke hoeveelheid (gelei)suiker in. Dat moet vast ook anders kunnen.

Prompt kwam ik in het kookboek van het GAPS-dieet een recept tegen waar de suiker door honing is vervangen. GAPS staat voor Gut And Psychology Syndrome en legt een link tussen psychische aandoeningen en een verstoorde darmflora, super interessant. Daar ga ik binnenkort zeker een blog aan wijden (zie Ziek zijn begint vaak in je darmen). Maar terug naar de citroenen en de honing. Meteen de keuken ingedoken en het resultaat was eigenlijk best wel heel goed! Enige kleine minpuntje zou kunnen zijn dat ik de smaak van de ghee een klein beetje proefde. De volgende keer dus toch maar met gewone boter proberen, ook al kan dat iets minder goed tegen verhitten als ghee.

7 gedachten over “Lemon curd zonder suiker

  1. Het lijkt me heerlijk, ik ben zowiezo dol op de engelse keuken, waar dit denk ik vandaan komt.
    Heb je het wel eens geprobeerd met ontgeurde kokosolie? als die net iets warmer is dan kamertemperatuur is het vloeibaar, smaakloos en heel gezond! Hij werkt ook anti-septisch, dus wellicht iets langer houdbaar. Ik gebruik het voor van alles, tot op mijn gezicht en handen aan toe. Wel héél dun smeren!
    Groetjes Marjolijn.

    • Ja goed idee, dat werkt misschien ook wel, al mis je dan misschien wel die lekkere botersmaak? Verder gebruik ik kokosvet (zowel ontgeurd als met geur) ook voor vanalles; handig dat je na het invetten van je bakblik gewoon je vingers kunt aflikken of je handen insmeren 😉

  2. Dit is echt super lekkere recept ik wil binnenkort ook aan GAPS dieet doen niet om af te vallen vanwege me onverklarebare allergieen en lijk me wel leuk om keer iets anders te doen kwa eten.
    in gaps dieet maken se volgens mij ook veel gebruik van gefemeteerde sappen wat ook goed is voor de darm flora en ik heb een paar van de sappen gemaakt ik vind se wel lekker.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.