Een wonder dat er nog dunne mensen zijn

Foto: Vox Efx (Flickr)

Afgelopen donderdag zond de BBC een documentaire uit over suiker: ‘The men who made us fat’. De documentaire liet er weinig twijfel over bestaan: de oorzaak voor de enorme toename van overgewicht ligt bij de suiker, niet bij vet. En dan vooral bij fructose. En toch geloven we massaal in de mythe van de magere producten en eten we liever een droog crackertje (puur koolhydraten=suiker), dan een bak volle kwark. Why??!

Lees ook:

Volgens de documentaire zijn daar maar een paar mannen verantwoordelijk voor. Een wetenschapper, een politicus, een zakenman met invloed, en voila, vet wordt aangewezen als de grote boosdoener, suiker gaat vrijuit. Terwijl uit talloze onderzoeken al sinds de jaren ’70 (o.a. onderzoeker John Yudkin) duidelijk is dat suiker een veel verwoestender effect heeft in ons lichaam. Vooral in de gigantische hoeveelheden die de moderne mens eet. Want bijna alle voorbewerkte voedingsmiddelen worden gezoet met ‘high fructose corn syrup’, vooral frisdranken. Fructose is een suiker die in ons lichaam razendsnel tot vet wordt omgezet. Daardoor is de kans groot dat de ‘dunne’ mensen van binnen wel liters vet met zich meedragen die er niet horen. Dat was dus ook het geval bij de (jonge) documentairemaker zelf: ‘I’m a toffee: thin on the outside, fat on the inside‘.

Niet dat het raar is dat we zo graag zoet eten. Zoet en zout creëren een ‘hedonic response’ in onze hersenen. In feite werkt het als een verslaving, maar dat mag niet gezegd worden. Ondertussen weet de voedingsindustrie heel goed hoe het met alle reclames en onophoudelijke stroom van lekkere tussendoortjes ons aan het eten kan houden. Met bijkomend voordeel dat fructose het hormoon ‘leptin’ onderdrukt dat ons het signaal geeft dat we volzitten. ‘They have hijacked our brains’, aldus de documentaire. Clever clever. Maar wel ontluisterend hoeveel invloed de voedingsindustrie heeft op wat we eten, en dus op onze gezondheid.

Helaas is de documentaire nog niet online te zien, maar voor wie wil kan ik waarschijnlijk wel een kopie verzorgen (we hebben ‘m opgenomen).

Toevoeging: inmiddels van iemand wel een link gekregen naar een onlineversie van The men who made us fat, en komende donderdag om 22u is het tweede deel op BBC2.

13 gedachten over “Een wonder dat er nog dunne mensen zijn

 1. Dag Roos,
  eigenlijk kwam ik toevallig (??) op je blog terecht een paar weken geleden. En ik ben er blij mee! Ik rond zelf binnenkort de jaaropleiding Permacultuur af. Ik geniet van je ‘aardse’ omschrijvingen van wat je zoal tegenkomt in je leven en hoe Taco je adviseert bij de tuin (ik hoor zn stem er haast bij…:-).
  Prettig en wetenswaardig. En ja, ik wil graag die docu van de BBC!
  Vriendelijke groet, Liesbeth

  • Hoi Liesbeth, leuk dat je met plezier m’n blog leest; en zeker dat je de eigenheid van Taco z’n reacties herkent 😉 Doe je zelf ook een tuinproject ergens? Super dat je de documentaire online hebt gevonden, ik ben zelf niet zo heel handig op internet… Maar ik zet m er nu bij in voor iedereen die m wil zien, merci!

 2. Ja het is echt bizar dat we eten wat we eten en normaal vinden wat we nu normaal vinden.. Al die dingen die ik als waarheid had aangenomen.. Wat gezond is en wat niet.
  We moeten allemaal echt weer opnieuw voor onszelf gaan nadenken.. 🙂

 3. Mooi leesvoer! Direct even wat oude berichten van je uitgeprint voor alternatieven.
  En die docu zie ik ook graag een keer.

  groetjes, A’mieke

 4. Via een collega kwam ik op je blog terecht. hartelijk dank voor het delen van deze informatie. In mijn praktijk als welzijnscoach kom ik deze situaties heel vaak tegen. Met het meten van het vet% en ook het viscerale vet schrikken diegenen die aan mijn tafel zitten voor meer informatie heel vaak. Regelmatig zijn dit juist de mensen met een gezond BMI. Bij een analyse van hun eetpatroon komen juist de enkelvoudige koolhydraten in het voedsel en de drankjes meestal meteen naar voren. En de daaraan vaak gekoppelde dips in de energie.
  ik ontvang heel graag de documentaire van de BBC.

  Alvast bedankt daarvoor
  Met vriendelijke groet
  Marja van den Berg

  • Ja, dat wordt nog een hele klus, om af te kicken van die koolhydraten, gelukkig dat (goed) vet ook heel lekker is ;-). Deze documentaire is zeker een aanrader. Ik heb een link erbij gezet onder m’n stuk waar je ‘m toch online kunt kijken.

 5. Tja, eigenlijk word je er erg verdrietig van, hoe willens en wetens ‘verkeerd’ voedsel aangeboden en misschien zelfs gepromoot wordt. Geld is belangrijker dan gezondheid?

 6. Je kunt die programma downloaden via Bittorrent. Google is your friend: https://encrypted.google.com/search?hl=en&q=“the%20men%20who%20made%20us%20fat”%20torrent
  Bittorrent is een slim manier om bestanden van deze omvang makkelijk te delen. Als je het hier zou plaatsen ga je misschien heel snel door je maandelijks bandbreed quota. In iedere geval, ik ben nu aan het downloaden, waarvoor mijn dank voor de tip.
  Ik sta altijd versteld bij van hoe bang mensen zijn voor (gezond) vet terwijl ze zie geen problemen met een berg zuiker binnenwerken.

 7. Wat me vooral zo opvalt is de onwetendheid bij de mensen. Maar wat me nog het meest tegenvalt is dat er ook in babyvoeding vanaf 6 maanden dus ook al volop suiker aanwezig is. babykoekjes, pyjamapapjes,ochtendpapjes, yoghurthapjes etc. overal zit suiker in! Mijn dochtertje krijgt dat dus niet. Het is ook niet zo gek dat we suikerverslaafd “worden” als we het zelfs al met de paplepel ingegoten krijgen.

  Mensen zouden veel meer etiketten moeten lezen en educatie moeten krijgen over suiker. Maar het intersseert veel te weinig mensen wat zijzelf of hun kinderen naar binnen werken. Zo zonde! Het is iets wat we niet nodig hebben in toegevoegde vorm, het zit van nature al in een heleboel voedingsmiddelen die we dagelijks eten.
  Fijn dat ik niet de enige ben die hiermee bezig is!

  • Inderdaad is het eigenlijk omgekeerde wereld; je moet heel veel moeite doen om de dingen die niet zo goed voor je zijn niet toch (ongemerkt) binnen te krijgen, en je moet veel moeite doen om aan gezonde groenten etc. te komen!

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.