Granen, toch nog even in de week leggen

Foto: R. van West

Op regenachtige, grijze ochtenden ben ik dol op pap. Lekker warm, zacht en vullend. Maar er is één probleem. Je weet ’s ochtends pas of het zo’n grijze ochtend is. En dan is het eigenlijk te laat. Want wat blijkt: het weken van granen (en zaden en pitten) is essentieel. En dan heb je het over 12-24 uur lang. Da’s lastig in onze snelle maatschappij waar je vaak pas een half uur vantevoren bedenkt wat je wil eten. Maar misschien is één dag van tevoren wel haalbaar… Want niet alleen schiet de voedingswaarde door weken omhoog; het neutraliseert ook de ongezonde stoffen die in alle granen zitten.

Weken oude traditie

Alle traditionele volkeren lieten beslag of deeg eerst weken of fermenteren (Bron: Nourishing Traditions, Sally Fallon). Inmiddels weten we door onderzoek dat het weken van granen en zaden veel van de ongezonde bestanddelen neutraliseert. En de voedingswaarde verhoogt. Door weken gaat het gehalte aan vitaminen omhoog (vooral vitamine B), worden moeilijk verteerbare eiwitten (zoals gluten) voorverteerd, en wordt het ongezonde fytaat (fytinezuur) dat in de vliesjes van zaden zit geneutraliseerd (lees hier meer over de goede effecten van weken).

Weken 

Om die effecten te bereiken moet het graan (of beslag) minimaal 7 uur op een warme plek weken. Sally Fallon van Nourishing Tradition gaf het advies om daar iets zuurs bij te doen zodat de PH optimaal is voor het neutraliseren van het fytinezuur. Idealiter raadt ze aan om in karnemelk of kefir te weken, of anders in water met 2 eetlepels yoghurt of wei. Desnoods kan je ook wat citroensap of azijn gebruiken, maar dat werkt minder goed (Bron: Nourishing Traditions). Het beslag wordt door het weken veel zachter en de licht zure smaak is heerlijk in bijvoorbeeld pannenkoeken. Hier is het ideale recept voor pannenkoeken uit Nourishing Traditions. Zelfs het maken van pizzadeeg komt zo weer binnen bereik. Ben ik even blij! Meteen mee ge-experimenteerd gister. En eergister. En vandaag, want het was meer dan ik dacht ;-).

Inmiddels zijn er echter ook recentere bronnen die aangeven dat het toevoegen van iets zuurs niet essentieel is. Het weken op zich doet al het grootste deel van het werk: het neutraliseren van het fytinezuur. Omdat het fytinezuur echt omgezet wordt in iets anders hoef je het weekwater niet persé weg te gooien. Bij granen gebruik je het weekwater gewoon als onderdeel van je beslag of pap. Bij noten wordt er wel vaak aangeraden om het weekwater weg te gooien; meestal gebruik je dat ook niet in de verdere bereiding (Zie voor meer info: www.phyticacid.org).

Haver: weinig gluten maar veel fytaat

Alle granen met gluten (tarwe, gerst, rogge en haver) hebben het nodig om geweekt te worden voor consumptie. Gelukkig is bij granen 7 uur weken al genoeg om een groot deel van het fytinezuur te neutraliseren. Haver bevat heel weinig gluten, maar wel weer de hoogste concentratie van fytaten van alle granen! Dus zeker van tevoren weken, die havermoutpap.

Maar nu lees ik net dat haver nogmaals een uitzondering is omdat het helaas ook weinig van het fytase-enzym bevat dat het fytinezuur afbreekt. Het weken activeert gewoonlijk dit ytase-enzym bij granen en noten, maar bij haver is er na 12 uur weinig veranderd. Gelukkig is er ook hier weer een trucje voor: voeg wat (ongeveer 10%) gemalen meel toe van een graan of zaad dat wel veel fytase-enzym bevat en week dat mee (bijv. spelt, rogge of boekweit) (Bron: Rebuild, interessant blog). En dan een goede schep boter of room door je pap roeren. Want vet helpt om de mineralen goed te absorberen.

Pseudo-granen

Granen zonder gluten zoals boekweit, quinoa, rijst en gierst (millet) zijn makkelijker verteerbaar. Toch blijft weken belangrijk voor het neutraliseren van anti-nutriënten. Alleen bruine rijst en gierst bevatten minder fytaten dan andere granen waardoor weken niet persé nodig is. Maar de ideale bereiding vereist dan weer wel minimaal 2 uur koken op zacht vuur… Slow cooking dus. Maar een beetje onthaasten in de winter kan geen kwaad toch?

 

65 gedachten over “Granen, toch nog even in de week leggen

  • Nee, ik denk niet dat Brinta door de gezondheidstest komt… Brinta is 100% tarwe, en dan ook nog eens uit de mainstream monocultuurproductie (of bestaat er ook al biologische Brinta?), dus da’s geen goed begin (veel gluten, voornamelijk zetmeel = suiker). Verder, hoe ‘verser’ de graankorrels hoe beter; idealiter zou je je eigen vlokken moeten maken uit hele graankorrels, anders worden ze snel ranzig (vetten oxideren). Die Brinta-tarwe is vast al een tijdje geleden, wellicht ver van hier tot Brinta verwerkt… Maargoed, misschien moet je ’s proberen wat er van overblijft als je t weekt?!

  • Ik denk wel dat dat beter zou zijn (als het daarna nog lekker is). Voor gewone rijst is het andere alternatief 2 uur lang koken, maar daar heb je waarschijnlijk ook niet (altijd) zin in en ik weet niet hoe zich dat verhoudt tot rijstvlokken; ken ik zelf niet. Maak je daar pap van?

 1. Dag Roos, ik lees dit berichtje nadat ik je gastblog op eet goed voel je goed las. Ik kan aan hele tarwekorrels komen via een molenaar, maar heb nu een grote zak in de kast staan en weet niet wat ik er mee moet. Hoe verwerk ik hele granen tot papjes, brood of andere zaken? Ik heb ook gehoord dat graankiemen gezond zijn, hoe maak ik dit? Of geldt dat niet voor tarwe?

  • Beste Elizabeth, ik heb zelf nog nooit met hele tarwekorrels gekookt (eet nauwelijks meer granen), maar er zijn zeker wel recepten met hele tarwekorrels. Bulgur is bijvoorbeeld van tarwekorrels gemaakt. In het boek Nourishing Traditions vind je de beste bereidingsmethodes inclusief weken (zie hier een verkorte Nederlandse vertaling van het boek). Je kunt proberen of ze nog willen kiemen (staat ook in Nourishing Traditions beschreven).

 2. Hoi Roos,

  Heb net gisteren je site ontdekt, leuk, interessant! Via eet goed voel je goed.

  Spoel je na het weken de granen/zemelen ook af? Of gebruik je na het weken het hele papje? En als je het over granen hebt, heb je het dan ook over havermout en zemelen? Ik week namelijk altijd de havermout een hele nacht en gebruik deze s’morgens met het desbetreffende vocht al dan niet verwarmd of koud.

  Benieuwd naar je antwoord.

  Groet,
  Margriet

  • Hoi Margriet, ja, die vraag krijg ik vaker en raar genoeg kan ik er geen duidelijk antwoord op vinden. Maar bij de uitleg en de recepten in Nourishing Traditions (mijn voedingsbijbel) worden de granen gewoon in het weekwater verder verwerkt (de auteur heeft het ook over het neutraliseren van de fytaten, wellicht komen daar dus geen afvalstoffen bij vrij). Dus inderdaad maak ik mijn havermout ook door ‘m ’s nachts al te laten weken in water met een paar lepels yoghurt of kefir en de volgende ochtend nog heel kort te verwarmen in het weekwater.

  • Hoi Betty, nee, over psyllium hoef je je geen zorgen te maken, daar zit geen fytaat in (het wordt gemaakt van Vlozaad/Weegbree of Plantago ovata, geen familie van de granen). Ik gebruik het zelf ook als darmschoonmaker.

 3. Hallo Roos,

  Ik heb je site sinds kort ontdekt en ik vind het heel interessant! Ik wil zelf ook gezonder eten, maar er staat zo veel (verschillende) informatie op internet dat het lastig is om uit te zoeken wat goed is, en wat niet.

  Zo heb ik over granen weken nog nooit iets gehoord en ik heb er een vraag over.
  Bedoel je met granen weken echt alle granen en altijd? Ik wil bijvoorbeeld zelf crackers en muesli gaan maken en hier gaan onder andere havervlokken in. Moeten die ook geweekt worden? En hoe zit het met tarwebloem/meel?

  Alvast bedankt!

  • Hoi Jorien, ja het is ook heel lastig uitzoeken hoe het nou allemaal zit met al die informatie op internet! Ik leer nog dagelijks bij; dus ook over het weken van granen ben ik nog geen expert. Maar wat ik er tot nu toe over heb gelezen geldt het voor alle granen, en voor sommige pseudo-granen (zoals quinoa of amaranth). In ieder geval geldt het ook zeker voor haver; daar schijnt juist veel fytinezuur in te zitten, lees deze blog van mij. Op deze Amerikaanse blog kan je nog veel meer informatie vinden, wel in het Engels. En ook tarwebloem/meel kan je weken; of eigenlijk maak je dan al een soort beslag of deeg met wat zuurs en laat je dat een nacht staan. Succes!

 4. Ik eet iedere ochtend gekookte haverkorrels. Dat maak ik heel gemakkelijk. ’s Morgens zet ik de haverkorrels in de week in warm water in een thermosfles. ’s Avonds breng ik de geweekte korrels aan de kook en giet ik het weer terug in de thermosfles. ’s Morgens zijn de korrels dan gaar en warm om zo te eten. Ik eet ze met fruit en kwark. Daarna zet ik de volgende weer klaar om te weken. Ik kwam op je site omdat ik meer soorten granen dan haver in mijn ontbijt wilde verwerken. Ik ga ook boekweit eens proberen in de combinatie met haver.

 5. Die site waar je naar verwijst van Rebuilt heeft hier staan: http://www.rebuild-from-depression.com/blog/2011/06/soaking-grains.html dat het toch beter is om haver niet met een melkproduct te weken,omdat de calcium het afbreken van fytaatzuur zou verhinderen? en dat je t beter in warm water met evt citroen/azijn kan weken?

  Voor rijst is 2uur koken dus voldoende….kun je het daarna ook evt in porties invriezen als je het niet meteen wilt gebruiken?(en geldt dat ook voor rijstpap?)

  En weet je dan ook hoe het zit met mais? weken of koken?

  • Ja, het blijft lastig met dat weken om achter de laatste stand van zaken te komen over wat nou werkt en wat niet (wat ook echt goed onderzocht is). Wat ik van de rebuild site heb overgehouden is dat ze aanraadt om de haver samen met 10% van een andere graansoort te weken in lauw water. Ik neem meestal boekweitvlokken erbij.
   Ik denk dat het invriezen van rijst geen probleem is nadat je het gekookt hebt. Noten worden na het weken vaak ook weer gedroogd zodat je ze nog een tijd kunt bewaren.
   Mais schijnt ook een lastige te zijn qua fytinezuur, zie http://www.phyticacid.org. De makkelijkste oplossing is om de mais niet als je mineralenleverancier te behandelen; dus andere dingen erbij eten. En natuurlijk sowieso goed checken dat het geen GMO-mais is.

 6. Hallo Roos, je site net ontdekt, hij is mooi en interessant. Ik lees over slow cooking en wil je graag vertellen over mijn “hooikist” methode. Ik werk veel thuis, aan de p.c. en tegen de tijd dat ik honger krijg is het nogal eens “te laat” voor goed koken, dan wil ik het snel!
  Tegenwoordig los ik dat op door al vroeg rijst of granen te koken, een minuutje of 10, en dan zet ik het pannetje in de moderne hooikist: ik woon in een warm land en daar heb je van de koelboxen van foam. Daar heb ik een oud stuk dekbed in gedaan. Werkt perfect: wanneer ik aan eten toe ben is het graan al klaar; wat zo kort mogelijk gekookte of gestoomde groente erbij etc. en ik kan eten! Wat is ook geweldig vind is dat de rijst of het graan nooit aanbrandt. Het blijft echt goed warm en ik vind het ook nog sympathiek dat ik gas uitspaar.

 7. Dag Roos,
  Wat een vragen allemaal he? Ik zou willen weten of je de 4korenvlokken voor de muesli ook voor moet weken en of je ze gewoon rauw kunt eten, zonder koken. Dat staat nl op de zak: kooktijd 15-20 min. Ik gooide ze altijd ’s morgens in de yoghurt zonder meer. Niet meer doen dan?
  Overigens mijn complimenten voor je goede gezonde tips. Er gaat een wereld voor me open!

 8. Hoi Joke, welkom in de complexiteit van de gezonde wereld! Ik zou die 4korenvlokken zeker weken voordat je ze in de yoghurt doet. Of wat ik zelf vaak deed; ze de avond van tevoren al in de yoghurt doen en buiten de koelkast laten staan. Ook nog een stuk lekkerder, vind ik 😉

 9. Ik heb boekweitvlokken gekocht. Is het beter om die ook te weken en zo ja, hoe lang? En kan ik ze dan na het weken zonder koken consumeren?

  Las het verhaaltje van de rijst in de “hooikist”. Ik heb heel lang mijn rijst altijd ïn bed”vrrdfer gaar laten worden. Perfect. Helmaal geen aanbranden enz. Nu moet ik wel zeggen dat het eigenlijk altijd om witte rijst ging. Hoe dit werkt met zilvervlies rijst?? Wat denk je daarvan?

 10. Hoi Roos,

  Ik eet elke ochtend havermoutpap met soja melk en rozijnen. Kan ik dit alles dan al van te voren bij elkaar gooien en dan in de week zetten of alleen de havermout met.. water? En als ik er dan zuur bij doe verandert dit dan niet heel erg de smaak?

  • Hoi, ik ben geen fan van sojamelk, mr in principe kan je dat idd de avond vantevoren allemaal al bij elkaar gooien en laten weken. Iets zuurs erbij lijkt niet perse nodig, mr wel n klein btje van n ander graan zoals boekweit, omdat haver Niet het benodigde fytase enym bevat dt nodig is vr het omzetten van het fytinezuur.

 11. Dit is nieuw voor mij, en ik weet ook nog niet zo goed hoe ik dit kan inpassen in m’n kookpatroon.
  Ik eet ’s ochtends meestal havermout gekookt in water met rijstemelk. Maar nu wil ik de havermout dus de avond van te voren gaan weken, in water. Maar niet met iets zuurs, want ik kan geen citroen/azijn/ yoghurt eten ivm migraine-dieet. Moet er perse iets zuurs bij?

  En is het ook beter om rijst een dag van tevoren te weken?

  • Met havermout is het verhaal eigenlijk nog wat ingewikkelder; dat schijnt zelf heel weinig van het fytase-enzym te bevatten dat het fytinezuur kan omzetten zodat het niet meer z’n schadelijke werking heeft. Er wordt daarom tegenwoordig aangeraden om havermout met 10% van een ander graan samen te weken, zoals boekweit. Dat er perse iets zuurs bij moet wordt steeds meer op teruggekomen; alleen in water (of alvast in je rijstmelk) zou voldoende zijn, als je dus een ander graan toevoegt.
   Ja, voor rijst denk ik dat het ook beter is om het al vantevoren te weken; geldt eigenlijk voor alle granen en zaden dat je daarmee het proces van ontkieming imiteert waarmee er meer voedingsstoffen vrijkomen.

 12. Beste Roos,

  Al eerder stuitte ik op informatie over fytinezuren in granen. Ik dacht “Nu wordt het wel ingewikkeld”, immers zijn er zoveel dingen om rekening mee te houden wanneer je een gezonde leefstijl wil aannemen. Verdiep je er eenmaal in dan volgt het besef dat het véél verder gaat dan voldoende groente en fruit, niet roken, drinken met mate en beweging. Het internet staat vol met informatie en het leidt snel tot verwarring. Om terug te komen op de fytinezuren. Graag zou ik enkele vragen willen stellen om wat op te helderen.

  Ik begrijp dat het verstandig is alle graansoorten (op uitzondering van gierst) te laten weken. Is een nacht voldoende hiervoor of praten we dan al snel over 12 tot 24 uur? Bij welke granen (zoals haver) is het van belang een graanmeel te gebruiken die veel van het fytase-enzym bevat? Ik probeer zoveel mogelijk glutenvrij te eten dus dan kan ik in plaats van spelt en rogge beter boekweit-meel gebruiken denk ik?

  Tot slot. Is het echt noodzakelijk zuur toe te voegen aan granen die in de week staan om de fytinezuur te verminderen? Dit klinkt wellicht vergezocht maar ik consumeer zure producten in beperkte mate i.v.m. het behoud van mijn tandglazuur. Het weekwater giet je echter af, dus ik neem aan dat het zuur dan verdwijnt uit de maaltijd? Neutraliseert enkel het weken in water ook de fytinezuren, moet het sowieso samen gebruikt worden met een product dat veel fytase/enzym bevat, of is de combinatie met zuur het beste?

  Sorry, veel vragen maar ik hoop van je te horen. Hartelijk dank alvast!

  • Hoi Maarten, ik deel je conclusie dat het allemaal behoorlijk gecompliceerd is zeker! En ik heb ook nog lang niet alles op een rijtje. Ook niet over die fytaten. Wat ik wel weet is dat het weken in iets zuurs inmiddels een beetje achterhaald is en dat de nieuwe inzichten zeggen dat dat inderdaad niet nodig is. Wel blijft staan dat de granen met weinig fytase-enzym een ander graan erbij nodig hebben tijdens het weken. Tot nu toe heb ik dat alleen over haver gelezen. Ik voeg inderdaad boekweit toe; in havermoutpap vind ik hele korrels boekweit dan lekkerder dan vlokken. Ik ga er nog wel een keer dieper in duiken, maar tot die tijd kun je op deze site misschien al wat meer info vinden.

 13. Hallo Roos,

  Kun je havermout ook de avond van tevoren weken in amandelmelk? Of zit fytinezuur ook in amandelmelk?
  Verder dacht ik dat ik ergens had gelezen dat het fytinezuur na vier uur rijzen van het beslag niet verder verminderd wordt, heb jij daar ook over gehoord?

  Groet, Pe

  • Hoi Pe, je kunt de havermout prima weken in amandelmelk; daar zit gezien de logica van het weken geen of minder fytinezuur meer in (in droge amandelen wel). Blijft alleen gelden dat je er bij havermout eigenlijk een ander graan bij moet doen omdat haver weinig van het fytase enzym bevat. Ik doe er zelf wat boekweitkorrels bij (10% ongeveer). Van dat rijzen na 4 uur ben ik nog niet tegengekomen… geldt dat specifiek voor beslag dat rijst (dus met gist) of voor alle weekprocessen?

   • Hallo Roos,

    Dank voor je reactie.
    Zie verde: wie bakt mee.nl : rijsduur van GISTdegen heeft invloed op het fytinezuurgehalte. Hoe langer een gistdeeg rijst, hoe meer fytinezuur wordt afgebroken. Na 1 uur rijstijd zit er nog 0,62% fytinezuur in het deeg, na 3 uur rijzen is dit teruggelopen tot 0,46%, na 5 uur rijzen is dit 0,41%, na 7 uur rijzen is dit nog steeds 0.41%.
    Oftewel: IN GISTDEEG KAN HET FYTINEZUURGEHALTE LAGER WORDEN DOOR DE RIJSTIJD TE VERLENGEN VAN 1 TOT 5 UREN. DAARNA ZAKT HET FYTINEZUURGEHALTE NIET VERDER. HET BLIJFT 0,41%.

    Groet, Pe

 14. Hallo Roos, heb vandaag voor het eerst je recept met boekweitmeel geprobeerd, super! Denk je dat het ook goed is als je boter vervangt door kokosolie?
  Groetjes,
  Mimi

 15. Ik gebruik elke ochtend van De Halm de quinoa vlokken door de amandelmelk. Echter, als ik de quinoa in de week zet. En het de volgende ochtend door een zeef haal, spoel ik alles weg. De kleine vliesjes, daar blijft niks van over.

  Hoe doe jij dat?

   • Je bedoelt de avond al de quinoa in de amandelmelk zetten, en s’morgens op de normale manier aan de kook brengen? Dan blijft dat schadelijke stofje toch in de melk zitten?

     • Hallo Roos,

      Wat verwarrend tot allemaal. Dus je hoeft het niet te spoelen om die fytinezuur weg te krijgen. Vanwaar dat ik ergens anders lees dat je bonen wel moet spoelen na weken? Weet niet meer of ik dat bij jou had gelezen.

      Groet, Pe

 16. Een ding op de site klopt volgens mij niet, nl. dat volle rijst weinig fytinezuur bevat? Integendeel, juist zeer veel, vandaar dat sommige health sites witte rijst aanbevelen!

 17. hallo,
  Dat weken kan dat op kamertemperatuur (+/- 20 C)? Ik lees namelijk op diverse sites op internet dat de temperaturen voor het weken voor granen en noten juist zeer hoog moet zijn: 35 tot 40 graden. Dat bij lagere temperaturen nauwelijks fytinezuur wordt afgebroken. Mijn vraag is: hoe realiseer je dat in een normaal woonhuis? iemand daar tips voor? ik vind het persoonlijk gevaarlijk om elektrische apparaten ’s nachts aan te laten staan voor het voorbereiden van voedsel. En ik woon niet in een subtropisch land waar het overdag en ’s nachts nog 30 graden is.
  Zou je het eventueel ook overdag in het zonlicht achter het glas kunnen laten weken in een kom? of ontstaat er dan door het zonlicht een soort van chemische reactie die weer alle mineralen uit de granen en noten tenietdoet?
  Graag uw reactie, bij voorbaat hartelijk dank,
  mvg,
  Robert

  • Kijk ’s op: http://www.leefbewust.com/themas/fytinezuur.html.
   Ik zet mijn bonen/granen lichtjes onder water in een kom op de verwarming (gas, op waakvlam), inderdaad aan de zon, maar eigenlijk moet je gewoon het principe indachtig houden: zolang het graan/zaad geen ideale omstandigheden heeft om te ontkiemen, zal het zich beschermen met fytinezuur, dus is de vraag: hoe kan je voor welk graan een zo natuurlijk mogelijk ontkiemingshabitat/klimaat creëeren…

   • Dank u vriendelijk voor deze informatie. Als ik die hele artikelen op leefbewust moet gaan doorspitten krijg ik al acuut hoofdpijn van al datgene wat je leest, of beter gezegd: van al dat gelees over fytinezuur krijg ik eerder spontaan krampen in m’n maag en darmen dan van een paar noten of granen die misschien niet helemaal optimaal geweekt zijn.
    Misschien slaat iedereen wel door in zijn of haar reactie op de term fytinezuur. En leefbewust is sowieso al een site waar een hoop paniek wordt gezaaid om van alles en nog wat. Als je echt overal en met alle slechte dingen in je leven rekening moet houden dan ben je zo obsessief bezig dat je er bijna ziek van wordt.
    Over 5 of 10 jaar blijkt misschien uit meer onderzoek dat fytinezuur en andere antinutrienten nog niet eens zo slecht zijn voor je lijf. 1000 jaar geleden aten ze die noten toch ook die aan de bomen hingen. Alsof toen iemand wist dat je ze moest weken.
    Ik denk dat de lucht die je in Nederland inademt 1000x slechter is voor je gezondheid dan de hoeveelheden fytinezuur die iemand op een dag binnenkrijgt.
    En allemaal zelf je zaden kiemen en brood bakken waar je weken mee bezig bent. Ik weet niet hoe de rest van de lezers op dit forum dat doen, maar ik heb daarnaast ook nog een baan en ander druk leven waar ik al tijd genoeg aan kwijt ben, of zitten hier allemaal huismoedertjes op dit forum die de rest van de dag niks te doen hebben en zich over zulk soort zaken druk kunnen maken.
    In Afrika zouden ze een gat in de lucht springen als ze elke dag boterhammen en noten en granen met fytinezuur zouden kunnen opeten ipv te verhongeren. Enige relativering omtrent dit onderwerp mag toch ook wel eens gedaan worden, iemand het hier mee eens?

 18. Hoi Roos. Geweldige site. Kan ik de graanvlokken ook in havermelk weken? Ik zou t bijv de avond ervoor in de havermelk kunnen doen, dan een paar minuten in de magnetron om t op te starten en dan de volgende ochtend eten. Of is havermelk een slechte optie? Zoja, is geitenmelk dan een goed idee? Alvast bedankt voor je antwoord. Gr. Nanda

 19. dag,
  kan je havermout uit de supermarkt ook weken of heeft dat geen zin??

  Dan een vraag: kan je havervlokken of speltvlokken vermalen en als meel gebruiken om een brood te bakken?

  vr. gr.

  • Ik weet zelf de havermout die ik bij de eko-winkel koop wel omdat het dan sneller gaar is, maar qua fytinezuur heeft het eigenlijk geloof ik niet zo heel veel zin meer omdat bij de het maken van de havervlokken de haver al verhit is geweest.

   Ja, je kunt havervlokken vermalen tot meel; toevallig heb ik net een recept gemaakt voor een perentaart waarin havermeel gebruikt wordt. Die komt binnenkort op mn blog!

 20. Beste Rozemarijn,
  Dank je wel voor je tips, daar heb ik veel aan!

  Een vraag, ik begrijp dat ik haver met boekweit moet weken, minstens 8 uur. Maar moet ik het daarna nog koken?
  Wat doet het koken, verdwijnen dan misschien mineralen?
  Of is het beter voor de darmen om het daarna ook nog te koken?
  Als het even kan, prefereer ik rauw. Of krijg ik dan last van mijn darmen?

  Dank voor je antwoord!
  Jacqueline

  • Hoi Jacqueline, ik denk eigenlijk dat je de havermout niet meer persé hoeft te koken als je het geweekt hebt. De havermout/vlokken die je in de winkel koopt zijn sowieso al voorgestoomd. Het beste zou zijn om zelf hele haverkorrels te kopen en die zelf te pletten, maar dan heb je daar weer een molen voor nodig. Of hele haverkorrels na het weken nog te laten kiemen; dan is de voedingswaarde optimaal. Maar het blijft natuurlijk steeds een afweging tussen gezondheid en praktische haalbaarheid! Ik zou zeggen probeer het een keer uit; dat ga ik ook doen ;-).

 21. Hoi Roos,
  Ik heb nog een vraag. In bovenstaand verhaal schrijf je dat je haver moet weken met 10% gemalen meel van een graan (rogge, spelt,boekweit) dat wel fytase bevat om het fytinezuur in haver af te breken. Moet het ‘meel’ zijn of kan het bijvoorbeeld ook met 10% spelt’vlokken’? Ik heb een keer met boekweitmeel geprobeerd maar vond dat niet lekker. Nu neem ik speltvlokken en stamp die nog een beetje fijn in de vijzel voordat ik ze toevoeg. Ik gebruik overigens de demeter haver- en speltvlokken van de Ekoplaza. Ik hoor het graag.
  groet,
  Monique

 22. De uitleg over popcorn en het ontstaan van acrylamides door hoge temperaturen, gaat dan ook op voor rijstkoeken? Zijn rijstkoeken dan ook te mijden?

 23. Zou je graankorreltjes niet gewoon kunnen kauwen / zuigen? Boeren hadden nogal eens die neiging als ze op het veld werkten.
  Zou dat slecht zijn, ook als je ze weer uitspuugt?

 24. Hallo, ook hier thuis zijn wij overgestapt naar havervlokken. Deze laat ik weken met boekweitmeel. Ik zou er alleen graag ook bijv koekjes enzo van willen maken maar na het weken zijn de korrels zo nat en week dat mijn baksel niet lukken. Hoe kan ik de gewelde haver drogen?

 25. Ik kook de havermout met quinoa en water ’s avonds en zet de hete pan in de hooikist. Verdwijnt de fytinezuur door het warmhouden van de havermout? Wordt er ook meer fytase aangemaakt door het bewaren in de hooikist?

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.