Spelt pizzadeeg

Foto: R. van West, Pizza met zalm en crème fraiche

Omdat ik zo van pizza’s houd, ben ik constant naarstig op zoek om lekkere alternatieven te vinden voor die knapperige bodem. Zonder tarwemeel dan. Nu las ik laatst in Nourishing Traditions dat je door granen(meel) te weken in iets zuurs een groot deel van de anti-nutriënten neutraliseert (lees hier meer). En dat kan dus ook met pizzadeeg!

Meteen dit recept geprobeerd. Je moet dus wel de avond van tevoren bedenken dat je morgen pizza wilt eten! Ook het bakken duurt iets langer (2 x 30 min) maar het resultaat was absoluut lekker, al zat er voor mijn smaak wel heel veel boter in. Ga nog experimenteren met minder.

Ingrediënten:

  • 1,75 cup (200 gram) speltmeel, plus wat extra voor het uitrollen
  • 1/2 cup (120 ml) yoghurt
  • 1/2 cup (115 gr) boter, gesmolten
  • 1 tl zout

Bereiding:

– Meng de yoghurt en de gesmolten boter.

– Voeg het meel en het zout toe.

– Bedek met een theedoek en laat het 12-24 uur op een warme plek staan.

– Rol uit op een plank op wat extra bloem tot gewenste dikte en leg het op een bakblik. Prik er met een vork wat gaatjes in.

– Bak op 160 C voor 30 minuten.

– Bedek dan de pizza met de tomatensaus en andere lekkere dingen (gekarameliseerde uien is een aanrader) en bak nog eens 30 minuten.

Favoriete topping: zalm met kappertjes en crème fraiche

Besmeer de pizzabodem nadat ie al goed hard is (ongeveer na 45 min. bakken) met crème fraiche aangemaakt met een beetje knoflook(poeder), zout, peper en dille. Leg daar wat (gekaramelliseerde) uien op, courgetteplakjes, champignons, gerookte zalm en kappertjes en nog wat dotten crème fraiche. Nog 15 minuten in de oven op lage temperatuur zodat de onverzadigde vetten in de zalm niet teveel beschadigd worden (80-100 C), smullen maar!

Snelle pizza

Had je juist vanavond zin in pizza en heb je geen tijd meer om deeg een nacht te weken, dan zijn dit de verhoudingen voor een snel spelt-pizzadeeg (2 ronde pizza’s):

  • 250 gram speltmeel
  • 150 ml water (lauwwarm als je haast hebt; koud voor lekkerder deeg dat langzamer gerezen is)
  • 5 gram gist
  • 5 gram zout

Alles mengen en doorkneden tot het elastisch is; dan minimaal een half uur laten rijzen voordat je het uitrolt.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

7 gedachten over “Spelt pizzadeeg

    • Dank je! Spelt is inderdaad wel een goed redmiddel als je toch het ‘effect’ van tarwe wilt hebben; zoals in die knapperige pizzakorst… Het blijft wel een graan, dus ik gebruik het met mate. Waar kan vervang ik bloem met dingen als kikkererwtenmeel (in sausjes en andere hartige recepten) of met kokosmeel in baksels. Leuk om jullie site te zien en te lezen!

  1. We hebben genoten wat een succes!!
    Bedankt voor het recept.
    Ik heb het deeg in yoghurt laten staan voor 18 uur ongeveer,heerlijk belegd met tonijn en hollandse garnaaltjes en parmezaan erover vanuit de oven mmm

  2. Ik houd ook erg van pizza, maar ben gestopt met het zelf maken ervan. Tevergeefs heb ik geprobeerd lekkere pizza’s te maken, maar het word echt nooit zoals uit de winkel! De bodems ook maar niet lukken! Dan is het weer te zacht, dan is het weer verbrand enz. en het bolt heel vaak helemaal op in de oven, pff wat een gedoe!

    Nee dankje, nooit meer zelf pizza maken helaas.. Sinds kort heb ik de pizza’s van de Ekoplaza ontdekt (diepvries). Ik heb laatst de 3-kazen pizza gehaald die bestaat uit volkoren tarwemeel, saus, gist, zout en drie soorten kaas natuurlijk. Helemaal suiker- en e-nummer vrij & echt perfect!

Een reactie plaatsen