Aarden: meer energie zonder schoenen

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Het is altijd leuk om te ontdekken dat iets wat je lekker vindt ook nog eens goed voor je gezondheid is. En dan heb ik het dit keer niet eens over eten maar over blote voeten! Want met je blote pootjes op de aarde lopen is niet alleen een lekker gevoel, maar schijnt ook heel veel positieve effecten op je gezondheid te hebben. ‘Aarden’ of earthing wordt als één van de belangrijkste gezondheidsontdekkingen gepromoot. Dus let’s do a barefoot weekend! Regen? Dan werkt het extra goed!

‘Ontdekking’ is eigenlijk niet het goede woord, want we hebben natuurlijk eeuwenlang gewoon lekker op blote voeten op de aarde gelopen. Of hoogstens met een lapje leer ertussen. Als je er over nadenkt is het eigenlijk heel raar dat we tegenwoordig nauwelijks meer met de aarde in contact komen. Althans, voor stedelingen is het in ieder geval best wel een uitdaging om een stukje ‘kale’ grond te vinden. Alle wegen zijn geplaveid, huizen zijn extreem goed geïsoleerd (en worden steeds hoger), en als we al in de natuur komen dan doen we dat toch altijd op schoenen; die over het algemeen rubberen of plastic zolen hebben. En die geleiden geen elektrische lading.

Hoe werkt aarden

Dat is namelijk het hele punt achter het earthing-verhaal: dat de negatieve elektrische lading van de aarde vrijelijk door ons lijf kan stromen en onze eigen ‘lading’ kan neutraliseren. Aangezien ons lichaam voornamelijk uit water en mineralen bestaat is het een natuurlijke geleider van elektriciteit. Eén van de belangrijkste positieve effecten van aarden is het verminderen van ontstekingsreacties door het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen.

Vrije radicalen ontstaan in het lichaam bij ontstekingsreacties. Veel chronische ziekten hebben met ontstekingen te maken. Ontstekingen zijn in principe nuttige reacties van het lichaam op schadelijke ziekteverwekkers of beschadigde cellen. Bij het proces komen vrije radicalen vrij die positief geladen zijn. Die moeten op één of andere manier weer geneutraliseerd worden om te voorkomen dat ze schade aanrichten aan gezonde weefsels. Als er een tekort aan negatieve elektronen in ons lijf is blijven de vrije radicalen actief. De aarde heeft juist een overschot aan deze negatieve elektronen; een staaltje van goed design ;-).Het contact met de aarde stimuleert de verplaatsing van elektrische lading naar gedeeltes van het lichaam waar zich ontstekingen bevinden en kan de activiteit van vrije radicalen op een natuurlijke manier remmen (Bron: Earthing, Clinton Ober, Sinatra en Zucker). Maar dan moeten we dus wel zorgen dat die elektronen vrij baan krijgen!

Top 3 manieren om te aarden

Blote voet strand1. Blote voeten: Er wordt aangeraden om per dag minimaal 20-30 minuten te aarden. De meest effectieve manier om jezelf te aarden is met je blote voeten door gras of aarde te lopen. De zool van onze voet bevat namelijk meer zenuweinden dan welk ander lichaamsdeel dan ook. En ook meer zweetporiën. Zweetvoeten zijn in dit geval eindelijk een keer gunstig want vocht helpt geleiding! Vandaar dat nat gras of modder je aarding nog optimaler maken. Laat ik nou ook al heel lang een wens voor een modderbad koesteren…

2. Zee: zwemmen in zee is trouwens ook optimaal: door de hoge concentratie mineralen is de geleiding beter dan in zoet water. En mocht dat allemaal niet lukken, dan is tuinieren met blote handen ook een goed alternatief ;-).

3: Terwijl je slaapt: Lukt het niet om gratis van de aarde te profiteren, dan kan je ook investeren in een aardingsmat of -laken die je in je bed legt. Via een snoer verbind je die met een geaard stopcontact of met een aardelektrode die je buiten in de grond steekt. Op die manier is je lichaam ’s nachts geaard. Ook heel effectief want het lichaam is juist ’s nachts bezig met herstelwerkzaamheden.

Ik heb zelf sinds een paar maanden zo’n aardingsmat op m’n voeteneind liggen. Nou had ik weinig klachten qua pijn of slapeloze nachten, dus daar kan ik het effect niet aan afmeten. De eerste paar nachten had ik wel het gevoel dat ik rustiger en dieper sliep en tintelingen in m’n benen voelde. Daarna ben ik het eerlijk gezegd een beetje vergeten. Zo’n kleine mat is ook niet ideaal in je bed want die verschuift snel (ik leg hem daarom wel onder m’n hoeslaken). Persoonlijk heb ik dus meer fiducie in die blote voeten in het zand. In de zomer probeer ik zo veel mogelijk blootsvoets te lopen en dan voel ik me heerlijk! Absoluut geen wetenschappelijk verantwoorde graadmeter, maar wellicht een goede stimulans om het zelf uit te proberen ;-).

De simpelste methode voor minder pijn en meer energie

De elektrotechnicus Clinton Ober ontdekte de positieve effecten van aarden al in de jaren negentig. Vooral bij mensen met chronische pijnklachten zag hij enorme verbeteringen als ze dagelijks in contact stonden met de aarde. Pas in 2004 werden zijn bevindingen voor het eerst gepubliceerd  (in het Journal of alternatieve and complimentary medicine). Die publicatie ging specifiek over de normaliserende effecten van aarden op de afgifte van cortisol waardoor pijn en stress verminderen en de slaap verbetert. Maar naast het verbeteren van de slaap, is er nog een hele lijst van positieve effecten die door aarding kunnen optreden (Bron, Natural News):

  • Minder pijn en ontstekingen
  • Verbeterd immuunsysteem
  • Verminderde stress
  • Dunner bloed (minder klontering) en betere bloeddruk
  • Verbeterde hartfunctie (volgens de amerikaanse hartspecialist Stephen Sinatra is earthing een goede basisbehandeling die het risico op hartinfarcten en beroertes gigantisch kan verminderen, Bron: Medisch dossier september 2014)
  • Betere hormonale cyclus
  • Sneller herstel van krachtsinspanning (earthing is zelfs gebruikt bij het Amerikaanse fietsteam geleid door Lance Armstrong in de tour de France) (Bron: Earthing, Natural News)
  • En überhaupt meer energie!

Tegenwoordig wordt aarden door veel alternatieve behandelaars toegepast. Veel mensen met ongeneeslijke aandoeningen zijn door aarden opgeknapt en ook wetenschappelijke studies ondersteunen de effecten van aarden (zie hier voor een lijst van wetenschappelijke publicaties over earthing).

4 tips over aarden

1. Aarden helpt ook om de positieve lading van alle elektrosmog (wifi, mobiele telefoon, digitenne etc.) om ons heen te neutraliseren.

2. Leer is geleidend als het vochtig is. Dus als je schoenen of slippers vindt die helemaal van leer zijn meteen scoren! (Ik ben wel eens slippers tegengekomen die alleen iets te duur waren…). Beton is trouwens ook geleidend (gemaakt van water en mineralen) tenzij het geschilderd of sealed is. Dus een betonnen keldervloer zou een plek zijn om te aarden, al zou ik dan persoonlijk toch voor een buitenervaring kiezen. Hout is helaas niet geleidend.

3. Voel je je een beetje gegeneerd om op blote voeten rond te gaan lopen? You are not alone! Er schijnt een levendige ‘barefoot’ community te bestaan. Check bijvoorbeeld www.barefooters.org of ga op zoek naar een blote voetenpad!

4. Een inspirerende documentaire over earthing is The grounded.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.