Foto: roosgoesgreen

Geurige gembercake met kokosmeel (voor driekoningen!)

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Het is vandaag driekoningen. Ik weet niet of het de eerste maandag van het nieuwe jaar is of iets anders, maar de nostalgie heeft me in zijn greep. Vroeger op school was er met driekoningen een taart met drie bonen er in. Wie een boon in z’n cake vond mocht een koning zijn. Of beter gezegd; moest een koning zijn. Niet iets wat ik ambieerde. Dus zat ik met geknepen billen snel m’n stukje cake uit te pluizen of er alsjeblieft geen boon in zat. En zeker niet die bruine, want dan kwamen ze ook nog met een gebrande kurk je gezicht bewerken. Toch wel apart, dat ik daar nu dan naar terugverlang ;-). Misschien een beter idee om te kijken of er nog ergens een driekoningentoneelstuk te bezoeken is op een Vrije School. Die vond ik wel echt geweldig. Maar eerst een stukje cake. Zonder bonen.

Ingrediënten:

Droog:

  • 50 gr kokosmeel
  • 25 gr kastanjemeel
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl baksoda (of bakpoeder)
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl koekkruiden
  • 1/2 tl kardamon

Nat:

  • 2 tl gemberrasp
  • 4 eieren
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el steviakristal
  • 100 gr kefir of yoghurt
  • 50 gr kokosolie
  • 2 tl vanille essence (of 1 tl vanillepoeder)
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • 1 appel

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden

– Zet de kokosolie in een kommetje in de oven om te smelten

– Vet een kleine cakevorm of ovenschaal (van ongeveer 17 x 17 cm) in met kokosolie en bestuif met wat kokosmeel

– Doe de droge ingrediënten in een ruime kom en meng goed door elkaar (eventueel het meel en de bakpoeder zeven)

– Meng in een blender of aparte kom alle natte ingrediënten behalve de kokosolie en de appel

– Voeg dit aan de droge ingrediënten toe en meng met een mixer, of voeg de droge ingrediënten aan de blender toe en mix door elkaar

– Voeg dan langzaam, al mixend, de gesmolten kokosolie toe. Laat een paar minuten staan  om dikker te worden.

– Als het driekoningen is: roer 2 witte en 1 bruine boon door je beslag!

– Eventueel kan je de appel in stukjes door het beslag roeren, of ze straks in partjes bovenop de cake leggen

– Schep het beslag in de vorm, leg er eventueel je appelpartjes bovenop, en zet 35-40 min in het midden van de oven. Als je met een vork in het midden prikt moet die er schoon uitkomen.

– Laat 5 minuten in de vorm staan, en haal dan de cake voorzichtig uit de vorm en laat op een rek helemaal afkoelen.

Zoek daarna minimaal 3 slachtoffers om je cake op te eten, maar liefst méér want de cake moet in één keer op om de bonen te vinden!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

4 gedachten over “Geurige gembercake met kokosmeel (voor driekoningen!)

  1. De smaak is heerlijk maar klopt het dat ie een beetje nat blijft aan de binnenkant? Of moet ik ‘m dan nog langer in de oven doen. Of heb ik misschien iets anders verkeerd gedaan?

    • Hoi Ilse, kan kloppen dat ie een beetje klef blijft, maar als het te nat is heeft ie inderdaad iets langer in de oven nodig. Je kunt ook de oven vast uitzetten maar de cake nog even laten staan. Is toch bij elke oven weer net een beetje anders hoe snel het gaat… beetje experimenteren dus. Succes!

Een reactie plaatsen