Bananencake met kokosmeel

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Bananencake is echt een must voor zoetekauwen. Lekker klef en natuurlijk zoet van de bananen waardoor er geen andere zoetstof meer bij hoeft. Ideaal voor wat extra vulling na je gezonde sapje of smoothie ’s ochtends. Of als tussendoortje any time of the day, uiteraard, dat hoef ik er niet bij te vertellen.

Als ‘meel’ bevat dit recept kokosmeel. Kokosmeel is glutenvrij en bevat heel veel vezels (58%, meer dan tarwebran waar 27% in zit) en relatief weinig koolhydraten (dus ook weinig invloed op je bloedsuikerspiegel). Daarnaast is het een goede bron van eiwit en laurinezuur. Ik had zelf de ervaring dat baksels met kokosmeel snel droog worden. Door te mengen met een ander meel en genoeg vet toe te voegen kan je dat voorkomen. Of je kunt wat kwark of yoghurt toevoegen om het smeuïger te maken. Voor meer tips over bakken met kokosmeel lees deze blog van Eet goed voel je goed.

Ingrediënten (voor een kleine cakevorm):

  • 50 gr kokosmeel
  • 35 gr chufa (aardamandelmeel) of amandelmeel
  • 2-3 hele rijpe bananen (ongeveer 200 gram)
  • 3 eieren
  • 85 gram zachte boter (of 5 el / 75 gr gesmolten kokosolie)
  • 40 gr dadels(pasta)
  • 2 el kwark (maakt het smeuïger maar kan je ook weglaten)
  • 1/4 tl zout
  • 1-2 tl kaneel (en/of koekkruiden en kardamon)
  • 1 tl baksoda en 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-essence of 1/2 tl vanillepoeder
  • 50 gram pecannoten in stukjes

 

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180°C en zet de kokosolie erin om te smelten

– Vet een cakevorm/lage schaal in en bestuif met kokosmeel

– Meng in een grote  kom het kokos- en amandel/chufameel, de baksoda en poeder, het zout en de specerijen

– Doe de bananen in een blender samen met de dadels(pasta), de eieren en de vanille en meng tot een gladde massa. Voeg als laatste de boter of gemolten kokosolie toe.

– Giet het natte mengsel bij je droge ingrediënten en roer het goed maar kort door elkaar

– Voeg dan de pecannoten toe

– Lepel of giet het mengsel in je cakeblik; een beetje aandrukken

– Bak het 35-45 min tot het goudbruin is

Lekker met nog meer boter of kokosolie er op!

Originele recept van mygutsy

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

13 gedachten over “Bananencake met kokosmeel

  1. Hallo Roos,

    Dat klinkt als een lekkere cake. Het valt me op dat je bij de ingrediënten een theelepel vanille-essence hebt staan. Dat is de “chemische” variant van vanille-extract. Ik neem aan dat je juist voor de natuurlijke (en gezondere?) optie gaat? Wikipedia geeft een duidelijke beschrijving: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vanille_(aroma)
    Lees onder het kopje “Chemie”, en met de tip om vanille-extract gewoon zelf te maken van vanille stokjes en wodka!

    Groet, Jarno

    • Goed punt! Onnauwkeurig gebruik van termen van mijn kant; ik bedoelde vanille-extract. Ik heb een biologische variant in huis die van echte bourbon vanille gemaakt is. En ik heb ook het echte vanille-poeder in huis, maar dat is wel een duur ingrediënt…

  2. Op de blog van Eet goed voel je goed vind je ook een recept om zelf vanille-extract te maken (recepten index – sauzen). Wellicht hetzelfde als op Wikipedia maar als je toch al op de site bent om te lezen over bakken met kokosmeel……..

  3. Hi, ik ben een starter op het gebied om échte voeding tot mij te nemen, i.p.v. de rotzooi waar ik mijn lichaam al jaren mee hebt gevuld. Er gaat een wereld voor me open al vind ik het soms wat moeilijk. Die bananencake lijkt mij geweldig maar kun je niet het binnenste van een vanillestokje er uit schrapen en dat gebruiken? Of…
    Een andere vraag is verstaan we (biologische) tarwekiemen ook als tarwe?

  4. Hallo! Ik had een vraag. Ik werk nooit met bakpoeder. Wil ik nu gaan doen.. Maar nergens staat in een recept – laat t deeg nu een half uur rijzen.. Sla herdubbel en weer en half uur rijzen. Hoeft dit niet of gaat men er van uit dat je dat automatisch doet?

    Dank je wel

    Thomas

    • Hoi Thomas, bakpoeder is iets anders dan gist. Bij gist moet je het deeg inderdaad laten rijzen, maar bij bakpoeder hoeft dat niet. Er geldt juist dat hoe sneller het in de oven gaat hoe beter het is omdat het bakpoeder anders al ‘uitgewerkt’ kan zijn en het koolzuurgas ontsnapt is. Lees voor meer info mijn blog over bakpoeders.

Een reactie plaatsen