Pruimen clafoutis

Clafoutis, R. van WestHet is een geweldig pruimenjaar. Althans, bij mij in de achtertuin. Hoe blij kan je zijn met 30 pruimen als ze aan je eigen boom hangen die pas 1,5 jaar in de grond staat. Zo blij dat ik ze allemaal rechtstreeks van de boom in m’n mond heb gestopt. Zou trouwens ook zonde zijn geweest om ze in een warme oven te stoppen. Maar het kan zomaar zijn dat je méér dan 30 pruimen te verwerken hebt dit jaar; en dan is een makkelijk en lekker recept de uitkomst: clafoutis.

Pruimen, R. van WestM’n eerste clafoutis at ik nietsvermoedend een paar jaar geleden in Frankrijk. Nog nooit van clafoutis gehoord, maar origineler kon het niet. Het was tijdens m’n eerste permacultuurcursus bedenk ik nu. Dankzij die cursus heb ik nu die pruimenboom in m’n achtertuin ;-). Maar daar in Frankrijk bij de buurboerin lag de clafoutis vol met kersen, met pit, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was heerlijk!

 

 

Het originele recept is natuurlijk met melk en bloem; ja dat is gewoon lekker. Maar met een notenmelk en glutenvrij meel komt het een heel eind in de richting!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

11 gedachten over “Pruimen clafoutis

  1. Oeps, wat ziet dit er heeeeerlijk uit! Maar wat apart, een vriendin van mij had vorig jaar kilo’s pruimen van haar boom (al wat ouder dan die van jou hoor:), maar dit jaar helemaal NIETS. Heb jij enig idee hoe dit kan dan?
    Ik denk dus dat wij de clafoutis met ander fruit moeten maken…

    • Hoi Petra, ja ik geloof dat dat een ‘beurtjaar’ heet en dat dat vooral gebeurt als een boom te vol zit met fruit; als je vroeg in het seizoen wat uitdunt (ongeveer een vuist ruimte per pruim) voorkom je dat ie een jaar overslaat.

  2. Hij staat in de oven…
    Morgen vieren we de verjaardag van L. en nu heb ik even snel deze erbij gebakken, de andere taarten die ik bak zijnnvast ook lekker, maar zeker niet “zonder suiker, zuivel en gluten”… Heb ik ook wat én kan ik laten proeven hoe lekker “zonder suiker, zuivel en gluten” is! Ik ben zo benieuwd?,

  3. Beste Roos, vanavond heb ik deze taart gemaakt en de smaak was absoluut heerlijk. Wel vond ik ‘m te vochtig, ik denk dat ik de volgende keer daarom iets minder melk zal gebruiken. De onderkant was bij de randen iets donkerbruin. (Iets té donker naar mijn smaak). En, o ja, ik heb geen toegevoegd zoet gebruikt, de banaan en de kokosrijstmelk zijn voor mij echt al zoet genoeg. En wat te denken van de pruimen. (Ik heb Reine Claude’s gebruikt, heerlijk). Wel heb ik zowel vanille-poeder als -extract toegevoegd.
    Groet, Trudy.

Een reactie plaatsen