Fruitsnoep uit de dehydrator

Foto: Marinka van Helvoort@green passion
Foto: Marinka van Helvoort@green passion

Wat fijn dat het bessenseizoen weer is losgebarsten! Elke ochtend even een handje verse frambozen, blauwe bessen en japanse wijnbessen uit je eigen tuin kunnen plukken is echt een feelgood-event. Vooral als je bedenkt hoe duur een klein bakje bio-frambozen in de winkel is… Als luie tuinder zijn bessen met stip mijn favorieten. Want je hoeft er maar weinig aan te doen en dan opeens hangen ze dan weer vol met gezonde bommetjes! Bij mij gaan die bessen zo van het handje de mond in, maar mocht je een overschot hebben dan is drogen één van de beste manieren om fruit met behoud van alle voedingswaarde te conserveren. Dus voor mensen die een dehydrator hebben: struin de markt af voor goedkoop fruit en leef je uit!

Voordelen van drogen

Door nu fruit te drogen kun je de hele winter toch van zomerfruit genieten. Invriezen is een andere goede optie, maar dan moet je wel genoeg ruimte in je vriezer hebben. Goed gedroogd fruit kun je in luchtdichte bakken maanden bewaren.

Je kunt bijna alle soorten fruit drogen:  appels, peren, pruimen, mango’s, bananen, aardbeien, perziken etc. kun je in stukjes in de dehydrator leggen. Bessen kan je in z’n geheel drogen, al geldt voor rode bessen en frambozen dat er behalve de pitjes niet zo heel veel over blijft… Voor bessen met een harde schil zoals cranberry’s moet je een sneetje in de schil maken of ze pletten zodat het vocht kan ontsnappen. Maar cranberry’s zijn zonder dat je er iets aan toevoegt echt heel zuur.

Een andere optie is dan om het fruit eerst te pureren in een blender met als voordeel dat je ook nog wat zoets of andere smaken kan toevoegen. De puree laat je dan in een dunne laag drogen en zo krijg je een soort fruitleer. Dit kan je op allerlei manieren snijden en als een soort snoepgoed gebruiken.

Ik heb er onlangs lekker mee geëxperimenteerd om superfoods toe te voegen. Ik heb het resultaat als raw food hapje geserveerd voor het openingsfeest van de gezonde koffiebar Green Passion@Haagse toren. Dit waren de toppers met superfoods:

Blauwe bessen met acai

De acai-bes is een kleine blauw/paarse bes van de Acai palmbomen die groeien in de Amazone regenwouden. Ze worden al eeuwen als ‘superfood’ gebruikt vanwege de hoge voedingswaarde. Ze zitten vol met anti-oxidanten, vitaminen en mineralen maar bevatten ook essentiële vetzuren (omega 3,6 en 9). De anti-oxidanten zijn o.a. anthocyanen die beschermen tegen schadelijke effecten van UV-straling. Het is een toppertje om je immuunsysteem te ondersteunen en helpt bij een gezonde spijsvertering en stralende huid.

Ingrediënten:

  • 250 gram blauwe bessen
  • 2 el sleedoornjam (of een andere vruchtenpuree)
  • 2 tl acai-poeder
  • 1 el chiazaad
  • 2 el yaconsiroop

Bereiding:

– Doe alle ingredienten in een blender behalve het chiazaad; pureer tot een gladde massa en roer er dan de chiazaadjes doorheen.

– Spreid de puree uit op een sheet van je dehydrator (of gebruik bakpapier, daarmee ging het drogen bij mij sneller) tot een dunne laag van ongeveer 3mm. Let er op dat het overal ongeveer even dik is.

– Zet 7-12 uur in de dehydrator op 45 graden; begin na 5 uur te checken hoe ver het is. De tijd kan erg variëren afhankelijk van de dikte van je puree, de soort bladen die je gebruikt en de luchtvochtigheid. Het moet in ieder geval niet meer plakken als je het aanraakt, maar je wilt het nog wel kunnen buigen. Hoe droger je het laat worden hoe langer je het kunt bewaren.

Mango met lucuma

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

Lucuma heeft de bijnaam “Inca goud” en is een exotische vrucht uit Peru. Lucumapoeder zit vol met betacaroteen, vitamine B3 en ijzer. Verder is het poeder rijk aan antioxidanten die ontstekingsremmende en immuunsysteem versterkende eigenschappen zouden hebben. Het heeft een lage glycemische index, waarschijnlijk o.a. door stofjes die de afbraak van zetmeel in glucose vertragen. In de gedroogde pulp zitten maar weinig suikers: 8.4% glucose, 4.7% fructose, 1.7% sucrose. Lucuma is in Zuid Amerika de meest populaire smaak voor ijs en desserts. De smaak wordt vergeleken met ahornsiroop.

Ingrediënten:

  • 250 gram mango
  • 1 banaan
  • sap van 1 uitgeperste sinaasappel
  • 3 el ahornsiroop
  • 2 el lucumapoeder
  • 1 tl maca
  • 1 tl vanillepoeder

Bereiding: meng alles in een blender en volg de instructies hierboven voor de dehydrator.

Kiwi met stevia

Stevia is een plant uit de zonnebloemfamilie (stevia rebaudiana) afkomstig uit Paraguy. De zoetstoffen die in de stevia bladeren zitten (o.a. stevioside) zijn calorie-vrij en hebben geen effect op je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel. Bovendien zijn de bladeren 30 x zo zoet als suiker, en de zoetstof stevioside (die meestal wordt gebruikt) wel 300 x zo zoet (Bron: Weston A. Price Foundation, Sugar Free blues). Ook andere negatieve effecten van suiker zijn bij stevia niet gevonden (geen gaatjes in je tanden, geen voedingsbodem voor candida) (Bron: Stevia Nederland). Stevia-plantjes kun je hier kweken, alleen kunnen ze niet goed tegen vorst, dus ’s winters binnen zetten.

Ingrediënten:

  • 5 grote rijpe kiwi’s
  • 3 el vloeibare honing
  • 10 blaadjes stevia (of 5 druppels)
  • blaadjes van 2 takjes munt

Bereiding: doe alles in een blender en meng kort door elkaar. Pas op dat je het niet te lang of te hard blendt, want dan sla je de kiwi-pitjes kapot en die zien er juist zo leuk uit. Volg verder de instructies voor de dehydrator.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.