Lekker dik smeren: roomboter is gezond

>Roomboter bestaat voor 82% uit vet. Lekker ongezond, zou je denken, maar niks is minder waar. De verzadigde vetten in roomboter zijn licht verteerbaar en kunnen zelfs goed werk doen in de darm. Bovendien heeft ons lichaam verzadigd vet gewoon nodig, alleen is het wel zaak om de goede verzadigde vetten binnen te krijgen.

De vetten in roomboter bestaan voor meer dan de helft uit verzadigde vetzuren. Dit zijn bij boter, in tegenstelling to andere dierlijke en plantaardige vetten, vooral vetzuren met korte ketens. Die zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige werking in de darm. Verder levert boter ook vitamine A, een klein beetje vitamine D en mineralen als natrium, calcium en fosfor.

De slechte reputatie van roomboter heeft vooral te maken met de slimme marketingscampagnes van de margarineproducenten vanaf de jaren ‘60. Terwijl margarine in die tijd (en nu nog steeds in de VS) vol zat met de ongezonde transvetzuren ontstaan uit gehard plantaardig vet. Nadat de effecten van transvetzuren op hart- en vaatziekten in de openbaarheid kwamen, stapte de margarine-industrie in Nederland de jaren negentig over op een productieproces waarbij minder dan 1% transvetzuur wordt gevormd. Maar ondertussen wordt gehard plantaardig vet nog wel steeds gebruikt in de meeste koek- en banketproducten.

Roomboter bevat ook een klein deel transvetzuren (2-3 %), maar dat zijn dierlijke transvetzuren die juist bescherming kunnen bieden tegen hart- en vaatziekten en kanker (Orthomagazine 2011, nr. 1). Margarine blijft een bewerkt product, terwijl roomboter puur natuur is. Hoe gezonder de voeding van de koe, hoe gezonder het vet. Kies je dus voor een pakje boter van biologische graskoeien, dan kan je je bruine boterham met een dikke laag boter zonder schuldgevoel naar binnen werken.

Bron: Orthomoleculair tijdschrift Fit met voeding (nr 4, 2011), www.sanova.nl


13 gedachten over “Lekker dik smeren: roomboter is gezond

 1. >Weet je wat ook heel goed is tegen hart en vaatziekten: geen boter op je brood! Geen boter zit dan wel niet boordevol gezonde vetzuren en vitaminen, maar geen boter bevat wel een groot percentage zuivere buitenlucht!

 2. >En jammer dat roomboter in de koelkast bewaard moet worden en dan zo'n harde bonk wordt waar mijn fabrieksbrood van opkrult en scheurt, nee, dan heb ik toch liever margarine. Smeerbare roomboter die je tegenwoordig ook hebt, tja, wat zit daar dan weer doorheen?

 3. >Maak er morgen maar een heel gezonde dag van want is tenslotte voor jou een bijzondere dag.
  Veel roomboter blijven gebruiken, komen er nog heel wat jaartjes bij!!!!
  Pia en Adri

 4. Pff wat ben jij negatief.
  Als je dat zo erg vind kan je het altijd nog met de kaasschaaf plakjes eraf halen. En buiten dat roomboter is vele malen lekkerder dan die plastic margarine!

 5. I have checked your site and i’ve found some duplicate content, that’s why you don’t rank high in google’s search results, but there is a tool that can help you to create 100% unique articles, search for: SSundee advices unlimited content for your blog

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.