Suiker – de alternatieven

Stevia, foto: hardworkinghippy (Flickr)

Suiker is de snelste weg naar veroudering, heb je in mijn vorige post kunnen lezen. Maar natuurlijk wil je, net als ik,  je brownies en carrotcake kunnen blijven eten. Dat kan, heb ik de afgelopen weken ondervonden. Met andere zoetstoffen valt prima te bakken met als bijkomend voordeel dat je er zonder schuldgevoel volop van kunt eten ;-). In volgorde van best – second best – least volgen hier de alternatieven die ik tot nu toe heb gevonden die in aanmerking komen:

Stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof, gemaakt van een plant uit de zonnebloemfamilie (stevia rebaudiana) afkomstig uit Paraguy. Ok, so far nothing new,  (riet)suiker wordt ook van planten gemaakt. Maar het goede nieuws is: de zoetstoffen die in de stevia bladeren zitten (o.a. stevioside) zijn calorie-vrij en hebben geen effect op je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel. Bovendien zijn de bladeren 30 x zo zoet als suiker, en de zoetstof stevioside (die meestal wordt gebruikt) wel 300 x zo zoet (Bron: Weston A. Price Foundation, Sugar Free blues). Ook andere negatieve effecten van suiker zijn bij stevia niet gevonden (geen gaatjes in je tanden, geen voedingsbodem voor candida) (Bron: Stevia Nederland).

Gebruik: De zoetheid van de verschillende stevia-producten kan nogal wat verschillen dus wees voorzichtig met de dosering, je hebt meestal maar heel weinig nodig. Sommige mensen vinden dat stevia een wat bittere nasmaak heeft, ik vind dat het meevalt, zeker met de witte (ipv groene) varianten en als je het mengt met andere zoetstoffen. Ook de steviadruppels hebben nauwelijks een nasmaak. Nadeel is wel dat het dus niet hetzelfde ‘vul-effect’ als gewone suiker heeft en ook niet de lekkere ‘knisperigheid’ van rietsuiker in je appeltaartdeeg geeft.

Stevia kristal

Sinds kort is er wel een kristalsuikervariant van stevia die in de buurt komt. Dit is alleen grotendeels een vulstof, erythritol. Erythritol is een alcoholsuiker. Deze heeft geen slechte effecten op je tanden.  En bevat minder calorieën dan suiker, omdat ze maar gedeeltelijk door het lichaam worden opgenomen. Bij hoge doseringen kan dit tot darmproblemen leiden zoals gasvorming en diarree. Maar over het algemeen gebruik je er maar weinig van omdat het door de stevia nog steeds veel zoeter is dan suiker. Deze steviakristal is uiteraard een sterk bewerkt product, weinig natuurlijks aan, maar ook met weinig nadelige effecten op je gezondheid. Dus voor de incidentele zoete trek wat mij betreft een acceptabele keus.

Waar te koop: Sinds kort is stevia te koop in Nederland bij de natuurvoedingswinkels, of je kunt het online bestellen.

Yaconsiroop

Yacon wortel

Natuurlijke siropen (bijv. agave, zie verderop) worden vaak gepromoot als alternatief voor suiker omdat ze weinig glucose bevatten en daardoor weinig invloed op je bloedsuikerspiegel hebben. Helaas bevatten de meeste siropen wel veel fructose, wat zijn eigen nadelen heeft. Maar bij yacon-siroop zit het net iets anders in elkaar.

Yaconsiroop wordt gemaakt van de wortels van de yacon-plant afkomstig uit Zuid-Amerika. Het sap uit de wortels wordt via een verdampingsproces tot siroop gemaakt. De siroop bevat geen glucose, maar complexere suikers (inuline) die nauwelijks door het lichaam worden opgenomen. De fructooligosaccharides (FOS, een polymeer van fructose) waar droog yaconpoeder voor 50-70% uit bestaat, worden zelfs helemaal niet door het lichaam opgenomen (Bron: essential living foods). Daardoor is de siroop laag in calorieën (de helft van honing) en glycemische waarde en heeft niet de negatieve effecten van fructose. FOS hebben bovendien ook een prebiotische werking en helpen de vertering in je darmen (Bron: yacon syrup sweetener). De wortels bevatten verder veel kalium en vitamine E, A en C. Je kunt Yaconsiroop online kopen.

Gedroogde vruchten

Gedroogde dadels, abrikozen of vijgen zijn zoet genoeg om bepaalde gerechten mee te zoeten (bijvoorbeeld energieballetjes van noten, kokosrasp, wat citroensap en gedroogde vruchten). Omdat de vruchten nog in tact zijn, krijg je de suiker samen met allerlei andere nutriënten binnen. Kanttekening is wel dat juist deze gedroogde vruchten een behoorlijk hoog fructose-gehalte hebben. Een dadel bevat al 7,7 gram fructose, 1/3 van de aangeraden dagelijkse hoeveelheid fructose. Het is mij nog niet helemaal duidelijk hoe ‘serieus’ je het fructosegehalte van hele vruchten moet nemen; je zou denken dat onze voorouders/verzamelaars zich ook wel eens ongans aten aan rijpe frambozen en abrikozen… maar toch schijnt dat gemiddeld niet meer dan 8 g fructose per dag te zijn geweest (Bron: Linus Pauling, How to live longer and feel better). Hier speelt wellicht ook in mee dat veel van onze huidige vruchten veredeld zijn om zoeter te smaken. Dus voor de zekerheid ook hier maar weer: met mate gebruiken. Als je naar beneden scrollt in dit artikel van Dr. Mercola vind je een overzicht van fructosegehalten in fruit.

Exotische zoete poeders: maca, mesquite, lucuma

De raw food keuken gebruikt voor zoete bereidingen vaak deze exotische poeders die als superfood worden aangeprijsd: maca, lucuma en mesquite. Helaas allemaal ingrediënten die van ver komen, dus ze vallen in de categorie bijzondere specerijen, met mate te gebruiken.

Mesquite wordt gemaakt door de peulen en zaden van de Mesquite boom (familie van de Acaciaboom ) te vermalen tot meel. Het komt oorspronkelijk uit Noord-Peru. Het is zeer voedzaam, rijk aan eiwitten en vezels waardoor slechts de helft (45%) uit suikers bestaat. De samenstelling van die suikers is niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk grotendeels sucrose (Bron). Maar er zitten ook stofjes bij waardoor de suiker maar langzaam aan het bloed wordt afgegeven wat het tot een relatief goede zoetstof maakt (Bron: Natural news). Er zit verder bovengemiddeld veel calcium, magnesium, ijzer en zink in en tevens lysine (een aminozuur). Het zorgt voor een romige textuur en voegt een zoete caramel smaak toe aan je gerechten. Het bevat ongeveer 30 calorieën per 7 gram, waarvan 5 gram koolhydraten.

Maca komt ook uit Peru. Het wordt gemaakt van de wortels van een plant uit de kruisbloemenfamilie. Maca bevat aanzienlijke hoeveelheden aminozuren, mineralen en B-vitamines. Naast de hoge voedingswaarde staat maca vooral bekend om de gunstige effecten die het heeft op het hormoonsysteem waardoor het bijvoorbeeld kan helpen bij menstruatie- of overgangsklachten (Bron: www.fonteine.com). Daarnaast zou het ook een regulerende werking op de bloedsuikerspiegel en afgifte van insuline hebben, waardoor het zelfs als medicijn voor diabetes interessant lijkt (Bron). Echter, de precieze samenstelling van de koolhydraten (ongeveer 60-70%) vind ik nergens terug. Maar dat het voor een groot deel suikers zijn, waaronder fructose, staat vast. De smaak wordt beschreven als butterschotch, maar het is erg sterk en nogal bitter. Een halve theelepel door een smoothie of baksel vind ik al genoeg. Maca heeft per eetlepel (7g) 30 calorieën (21 van koolhydraten, 8 van eiwit, 1 van vet).

Lucuma heeft de bijnaam “Inca goud” en is een exotische vrucht uit Peru. Lucumapoeder zit vol met betacaroteen, vitamine B3 en ijzer. Verder is het poeder rijk aan antioxidanten die ontstekingsremmende en immuunsysteem versterkende eigenschappen zouden hebben. Het heeft een lage glycemische index, waarschijnlijk o.a. door stofjes die de afbraak van zetmeel in glucose vertragen. In de gedroogde pulp zitten maar weinig suikers: 8.4% glucose, 4.7% fructose, 1.7% sucrose. Lucuma is in Zuid Amerika de meest populaire smaak voor ijs en desserts. De smaak wordt vergeleken met ahornsiroop.

Carobe

Carob was een belangrijke zoetstof voordat de rietsuiker z’n intrede maakte. Het bestaat namelijk voor bijna 50% uit natuurlijke suikers (sucrose, glucose, fructose en maltose). Helaas heb ik de precieze samenstelling van de suikers niet terug kunnen vinden. Maar hoe natuurlijk ook, het zijn toch suikers die we beter maar met mate kunnen eten, zeker de sucrose en fructose. Voor meer informatie over carobe zie Crunchy kokoscacaobites met carobe. Het heeft een zoete, karamelachtige smaak die wat weg heeft van cacao. De combinatie met cacao haalt het beste in de twee smaken naar boven. Carob wordt gemaakt van de peulen van de johannesbroodboom, die groeit in het middellandse zeegebied, Noord-Afrika en het Midden Oosten. Het is rijk aan mineralen (vooral ijzer en calcium).

Honing

Honing is ook een natuurproduct, gemaakt door die lieve ijverige bijtjes, vol gezonde mineralen, enzymen en vitaminen. Althans, soms. Koop je je honing in de supermarkt dan bestaat de kans dat je veredeld suikerwater koopt. Of honing waar geen voedingswaarde meer in zit. De voedingswaarde van honing hangt, zoals gewoonlijk, sterk af van de productiewijze. Rauwe honing straight from the hive, die niet verhit is, bevat gezonde natuurlijke antioxidanten, enzymen, aminozuren, vitaminen en mineralen. Helaas is de meeste honing, en zeker die uit de supermarkt, gepasteuriseerd (verhit tot 70°C) waardoor het makkelijker te verwerken is en helder wordt, maar waardoor ook veel van de gezonde bestanddelen verdwenen zijn.

Bij de biologische honing in de natuurvoedingswinkels staat meestal dat het ‘koudgeslingerd’ is. Dat klinkt goed, maar zoals de Keuringsdienst van waarde constateerde in hun uitzending over honing, lijkt ‘warmgeslingerd’ überhaupt niet te bestaan, omdat de was dan in de honing zou smelten… Interesting… De biologische koudgeslingerde honing wordt na het slingeren max tot 40°C verwarmd. Of er dan al voedingsstoffen verloren gaan heb ik nog niet kunnen vinden. Bij biologische honing ben je er in ieder geval wel zeker van dat het niet gemengd is met suikerwater, wat bij veel honing van buiten de EU het geval is (vooral uit China). In de VS is zelfs 75% van de honing in supermarkten geen echte honing, constateerde Natural News onlangs.

Ondanks de goede bestanddelen van rauwe honing, bestaat het voor de rest hoofdzakelijk uit fructose (70%). Fructose heeft minder/geen effect op je bloedspiegel, maar heeft wel de nadelige gevolgen in de lever bij te grote hoeveelheden. Aangeraden wordt niet meer dan 1 theelepel honing per dag te eten, samen met wat vers fruit zit je dan al snel aan het maximum van 25 gram fructose per dag (Bron: Dr. Mercola). Maak bijvoorbeeld je eigen cruesli met honing (ik gebruik haver- en boekweitvlokken, noten en pitten en zaden met (wal)notenolie en honing, 25 min in de oven op 160 graden et voila!)

Palm suiker

Palmsuiker wordt in natuurvoedingswinkels steeds meer gepromoot als een ‘gezonde’ suiker. Palmsuiker kan gemaakt zijn van verschillende palmbomen. De kokosnootboom, of de arenga pinatta zijn de meest voorkomende. Of er verschil is in het winningsproces en in voedingswaarde heb ik nog niet kunnen achterhalen. In gezondheidskringen krijgt de palmsuiker van de kokospalm de voorkeur. Het is ook wel bekend als gula djawa (Indonesisch) of kokosbloesemnectar. De suiker is inderdaad gemaakt uit het sap van beginnende bloesem van kokospalmbomen. Het sap wordt gefermenteerd en verhit om suiker van te maken. Tegenwoordig kan het ook aan de lucht gedroogd zijn met meer behoud van nutriënten (Bron: Natural News). Relatief is het een weinig bewerkt product waardoor er in het eindproduct nog steeds mineralen (oa calcium en ijzer) en vitaminen zitten. Wat dat betreft scoort het beter dan suiker, maar de andere gezonde claims rondom palmsuiker lijken we met een korreltje zout te moeten eten.

De meeste websites die palmsuiker promoten stellen dat palmsuiker een relatief lage glykemische index heeft van 35 (dat is de mate waarin het de bloedsuikerspiegel laat stijgen in vergelijking met glucose). Er is echter niet terug te vinden uit welke onderzoeken dat getal komt en het strookt niet met de samenstelling van palmsuiker, die trouwens ook nergens precies te vinden is. Als het voornamelijk uit sucrose bestaat (70-79%), zoals hier gesteld wordt, en voor de rest uit fructose en glucose, is het dus vergelijkbaar met gewone tafelsuiker die ook uit fructose en glucose bestaat. Als de glykemische index wel klopt,  is het aannemelijker dat palmsuiker vooral uit fructose bestaat omdat dat minder effect op de bloedsuikerspiegel heeft, maar wel de nadelige gevolgen in de lever oplevert.

Kortom, in vergelijking met suiker krijg je iets meer nutriënten binnen (maar die kan je net zo goed, of beter uit andere voedingsmiddelen halen), maar het is niet een suiker om onbeperkt te gebruiken.

Ahornsiroop / maple syrup

Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van oude Esdoornbomen (minstens 30 cm in diameter) en is vooral populair in Canada en de VS. Door het sap te koken wordt het ingedikt en karamelliseert de suiker. Pure ahornsiroop (er gaat veel over de toonbank waarvan de kwaliteit minder is) wordt geroemd om de vele gezonde stoffen (volgens dit artikel van Science daily wel 20) die er in zitten, waaronder antioxidanten met anti-kanker en anti-diabetes werking, mineralen (waaronder zink en mangaan) en fytonutriënten.

Toch bestaat ahornsiroop voor het meerendeel uit sucrose (65%) en wat losse fructose en glucose. Wel minder dan gewone tafelsuiker (98% sucrose), maar niet om vrijuit te gebruiken (Bron: http://www.uvm.edu/~pmrc/sugarprof.pdf).

Bruine rijststroop

Volgens de suikerwijzer hebben de meeste rijststropen een hoge glycemische index, behalve de bruine rijststroop. De glycemische index daarvan is vergelijkbaar met honing en agave. Maar met het voordeel dat de rijststroop niet de fructose bevat die honing en agave wel hebben. Echter, rijststroop bestaat voor een groot deel uit maltose (43%) en maltose heeft weer wel een hoge glycemische index (105). Het is me dus nog niet helemaal duidelijk waarom rijsstroop dan een lagere glycemische index heeft. Dat zou iets te maken moeten hebben met de complexere koolhydraten die er ook in zitten (zie livestrong). Wel is rijsstroop maar half zo zoet als suiker, dus moet je relatief weer meer gebruiken… (tenzij je steeds minder zoet nodig hebt).

Agavesiroop

Agavesiroop is lange tijd omarmd als een ideale vervanger van suiker, ook weer vanwege de relatief lage glycemische index (30). Helaas blijkt het hoge fructose gehalte in dit soort vruchtensiropen (bij agave rond de 70%) z’n eigen nadelen te hebben. Bovendien is ook agavesiroop een bewerkt product dat verhit wordt om fermentatie te voorkomen. Hierdoor zijn veel van de goede enzymen en nutriënten uit de oorspronkelijke plant verdwenen.

In kleine hoeveelheden kan ons lichaam fructose verwerken, maar niet in de grote overdoses die we nu binnenkrijgen (volgens Dr. Mercola 500% van wat onze voorouders aten), o.a. door dit soort geconcentreerde vormen. Een teveel aan fructose wordt in de lever tot schadelijk buikvet omgezet en hangt samen met de vorming van cholesterol.

Ook bij Agave siroop zijn er kwaliteitsverschillen, afhankelijk van de bewerking en bron van de agavesiroop. Alleen is dit lasting terug te vinden op de etiketten. Dr Mercola noemt Agavesiroop vooral een successtory van goede marketing (Bron: Dr. Mercola).

Xylitol

Xylitol is een alcoholsuiker die gemaakt wordt van xylan, een stof die in veel vruchten en groenten voorkomt. Meestal wordt het gemaakt van berkenbast of maïs (vaak genetisch gemodificeerd). Xylitol smaakt even zoet als suiker, maar heeft maar 2/3 van de calorieën. Ook heeft het maar weinig effect op de bloedsuikerspiegel en heeft een afremmend effect op de bacteriën die cariës veroorzaken, vandaar het gebruik in kauwgom en andere mondproducten.

Nadeel is dat het bij overmatig gebruik (al bij meer dan 30g per dag) tot diarree en andere vervelende symptomen in de darmen kan leiden. Dit heeft ermee te maken dat alcoholsuikers maar gedeeltelijk kunnen worden opgenomen in de ingewanden (Bron: New living). Bovendien is er een behoorlijk gecompliceerd bewerkingsproces nodig om xylitol te maken, met o.a. hydrogenisatie en het toevoegen en weer verwijderen van chemische bestanddelen. Niet al te geruststellend (Bron: Natural News).

 

57 gedachten over “Suiker – de alternatieven

   • Hoi Jacqueline, ik moest even wat uitzoekwerk verrichten, maar heb het artikel nu aangevuld met ahornsiroop (zie blog). Het bevat meer gezonde stoffen dan de agavesiroop, maar is nog steeds voor een groot deel sucrose. Onderweg kwam ik echter een ander en goed alternatief tegen: yaconsiroop! Yacon bevat suikers die niet door het lichaam worden opgenomen.

 1. ik heb zaterdag zoetstof gekocht stevia omdat ik een fanatieke thee drinksterben
  en ik gebruik al jaren candarel zoetjes had ik toch het idee om daar mee te
  stoppen omdat ik van alle kanten te horen krijg hoe slecht dat is
  maar is dat ook zo ? maar is stevia ook niet slecht
  we hebben daar nooit wat over gehoort
  mij vraag is wat kan ik het beste gebruiken ?

 2. Hoi Marian, stevia lijkt op dit moment het gezondste alternatief voor suiker, dus je hebt een goede keus gemaakt! Zoals ik hierboven uitleg heeft stevia niet de ongezonde bijwerkingen die suiker heeft. In Japan wordt stevia al sinds 1970 gebruikt en ook daar zijn geen bijwerkingen gebleken. Dus je kunt zonder zorgen je thee met stevia drinken.

  • Hoi Roxane, ik kende sukrin inderdaad nog niet, maar wat ik er zo snel over lees ziet het er inderdaad goed uit! Een natuurlijke suiker gefermenteerd uit glucose, die o.a. voorkomt in peren en meloenen. Het is wel een alocoholsuiker (erythritol), maar blijkbaar één die niet de bijwerkingen van veel alcoholsuikers heeft (misselijkheid, gasvorming). Bedankt voor de tip!

 3. Informatief stukje! Goed om het zo onder elkaar te zien staan! Weet je ook hoe (biologische) plantaardige glycerine zich hieraan verhoudt? Ik zit te denken om bij het bakken stevia en plantaardige glycerine (of dadels en glycerine) te gebruiken maar kan daar maar weinig info over vinden!

   • Hoi Gigi, ik heb het teruggevonden in een boekje over E-nummers (E= eetbaar?, J. Kamsteeg). Glycerine (of glycerol) is namelijk bekend onder het E-nummer 422. Het komt van nature voor in plantencellen en in ons lijf als onderdeel van vetten (glycerol en drie vetzuurmoleculen). Het is een heldere, stroperige vloeistof die inderdaad gebruikt wordt als zoetstof en oplosmiddel voor geur- en smaakstoffen. In het lichaam wordt het omgezet in vetten of glycogeen. In grote hoeveelheden kan het de bloedsuikerspiegel wel verhogen en werkt het laxerend (zoals de meeste alcoholsuikers). In kleine hoeveelheden lijkt het gebruik ervan wel ok. Heb je al uitgevonden waar je het kunt krijgen? Ik las op een forum bij de apotheek?! Ik hoor graag het resultaat als je ermee gaat experimenteren, groetjes Rozemarijn

    • Ha Rozemarijn,

     Bedankt voor het uitzoeken! En ik heb altijd gehoord dat ik van de E nummers af moest blijven! 🙂 Ik heb mijn plantaardige glycerine (gemaakt van kokosnoot) bij de biologische winkel gekocht. Ik heb het in mijn banaan-muffins gebruikt ( 1 teelepeltje) en die waren perfect gelukt, maar aangezien ik ook wat stevia heb gebruikt (en een banaan natuurlijk) weet ik niet of het nou daaraan lag of aan de glycerine. Ik heb ook nog Granolabars gemaakt gezoet met 4 dadels, wat stevia en een eetlepel appelmoes. Ik denk dan ook dat ik de ideale combinatie heb gevonden om mee te bakken. Namelijk fruit, aangevuld met wat stevia!

  • Hoi Tessa, er is weinig informatie over lucuma poeder te vinden, maar wat ik heb gelezen ziet er goed uit. Lucuma is een vrucht uit Zuid-Amerika (Colombia, Ecuador, Peru) en was bij de Inca’s al populair. Het vruchtvlees ruikt en smaakt een beetje naar ahornsiroop en is in die landen de meest geliefde smaak in ijs, milkshakes en toetjes. Het vruchtvlees is bijna pompoen-achtig en bevat veel koolhydraten (84 gram op 100 gram, bron: http://www.detoxyourworld.com/acatalog/lucuma.html). Het bevat verder veel mineralen, vooral ijzer, en vitaminen, waaronder caroteen (vitamine A) en is een van de weinig niet-dierlijke bronnen van niacine (vitamine B3). De vrucht kan makkelijk gedroogd worden en vermalen tot een soort meel/poeder. Het hoeft dus weinig bewerkingen te ondergaan (het is een rauw product), en bevat relatief weinig fructose (4,7g per 100g) en glucose (8,4g). Ahornsiroop bestaat bijvoorbeeld voor 95% uit sucrose (glucose-fructose). Lucumapoeder bevat wel een flinke hoeveelheid koolhydraten, maar een lage glycemische index van 25. Dus ik zou zeggen, een goed alternatief als zoetstof (dus in beperkte hoeveelheid)!

  • Hallo Jenny,

   Ik heb geprobeerd de goede info over tagatose te vinden. Door de producenten wordt het natuurlijk heel mooi aangeprezen: een natuurlijke suiker die uit lactose verkregen wordt, bijna vergelijkbare smaak als gewone suiker maar veel minder calorieën en een hele lage glycemische index (zie http://www.tagatose-info.nl/). Maar bij de Weston A. Price foundation (http://www.westonaprice.org/modern-foods/sugar-free-blues#tagatose) vond ik wat tegenargumenten. Om tagatose te krijgen moet lactose verhit en veranderd worden (dus sowieso een bewerkt product). Tagatose heeft dan dezelfde chemische formule als fructose, alleen is de structuur van de moleculen anders. Het lichaam herkent deze onbekende molecuulstructuur niet goed en grote hoeveelheden kunnen tot darmklachten leiden. Slechts 20% van tagatose wordt gemetaboliseerd door het lichaam. Maar misschien is dat juist een voordeel? Van fructose weten we dat het ook nadelige effecten heeft in de lever, hoezeer tagatose datzelfde effect heeft heb ik nog niet kunnen vinden. Echt een éénduidig antwoord kan ik dus niet geven!

 4. Hoi!

  Ik heb dit jaar een yacon in mijn tuin gehad, en ik heb van 1 plant 7 kg knollen geoogst, en een enorm kluster broedknolletjes! Dus als je in Frankrijk een veldje yacon wil zetten, dan heb ik wel een paar broedknolletjes voor je. Hele mooie, makkelijke plant; ongevoelig voor vraat en schimmels, met aan het einde van het seizoen leuke, zonnebloemachtige bloemetjes. Ik heb net ook siroop gemaakt van een batch knollen, en dat is leuk werk, kom het maar een keertje proeven.

  groetjes, Niels

  • Oh wow, superleuk! Ik had er twee in Frankrijk gezet maar die heb ik ternauwernood van de droogte kunnen redden en nu zijn ze in een pot net weer een beetje opgekalefaterd. Dus ik heb nog niet naar knollen durven graven… Ben heel benieuwd naar je siroop!

 5. Wauw, wat een fijne informatie! Bedankt. Ik probeer nu zo’n beetje alle geraffineerde suikers uit mijn voeding weg te laten en ben nu dus ook aan het expirimenteren met suiker vervangers om te bakken.
  Ik gebruik ‘oerzoet’. Daar heb ik hier nog niets over terug gelezen. Weet je daar ook wat over?

  Groetjes Petra.

  • Hoi Petra, oerzoet is ongeraffineerd gedroogd rietsuikersap. Dat wordt dan heel mooi aangeprijsd met: bevat nog alle voedingsstoffen en mineralen. Maar dat is maar zo’n klein percentage (waarschijnlijk minder dan 4%) dat je daarvoor die suiker echt niet hoeft te eten. De rest is gewoon sucrose; met alle nadelen voor je bloedsuikerspiegel en de schadelijke effecten van fructose (de helft van de sucrose, zie deze video van Dr. Lustig over fructose). Dus wat mij betreft betekent dat ‘ongeraffineerde’ in dit geval niet zo heel veel. Helaas!

 6. ik heb zojuist Mesquite en Lucumapoeder besteld.
  Dit zijn blijkbaar ook heel gezonde zoeters.
  Alhoewel ik niet kan vinden hoeveel koolhydraten ze juist bevatten, maar ik denk dat de glycemic index heel goed meevalt. Maar hoe zit het met de calorieën? Toch ook belangrijk om weten en het staat nergens vermeld.
  Ook Macapoeder zou heel zoet en lekker zijn, en supergezond.
  Weet u hiermeer over?
  Alvast bedankt!

  • Hoi Karine, in mijn blog Het beste van de raw food keuken bespreek ik ook maca, lucuma en mesquite. Ik heb daar niet genoemd hoeveel calorieën er in zitten. Maar maca heeft per eetlepel (7g) 30 calorieën (21 van koolhydraten, 8 van eiwit, 1 van vet). Hoeveelheid koolhydraten is dan ong. 5 gram. Voor mesquite geldt ongeveer hetzelfde: 30 calorieën per 7 gram, 5 gram koolhydraten en ook lucuma heeft ongeveer die verhoudingen. Maar omdat je dit soort exotische (en relatief dure) poeders meestal niet in grote hoeveelheden gebruikt zou ik niet inzitten over die calorieën!

 7. waarom noem je niet tarwe en rijststroop in je lijstje? Dit zijn meervoudige suikers, gemaakt van graan, dus goed als suikervervanger te gebruiken (te koop bij alle natuurvoedingswinkels in nederland)

  • Hoi Nanny, ze staan er niet bij omdat ze het bij mij niet gered hebben tot de gezonde alternatieven voor suiker, maar voor de volledigheid had ik ze wel moeten noemen. Voor tarwestroop geldt dat het ondanks de meervoudige suikers ook nog steeds snelle suikers bevat. Het heeft dan ook nog steeds veel invloed op je bloedsuikerspiegel (de glycemische index is even hoog als van suiker, zie de suikerwijzer). Hoe het met precies met rijsstroop zit is me nog niet helemaal duidelijk. Volgens de suikerwijzer hebben ook de meeste rijststropen een hoge glycemische index, behalve de bruine rijststroop. De gi daarvan is vergelijkbaar met honing en agave. Maar met het voordeel dat de rijststroop niet de fructose bevat die honing en agave wel hebben. Echter, rijststroop bestaat voor een groot deel uit maltose (43%) en maltose heeft weer wel een hoge glycemische index (105). Ik snap dus niet helemaal waarom rijsstroop dan een lagere glycemische index zou hebben. Dat zou iets te maken moeten hebben met de complexere koolhydraten die er ook in zitten (zie livestrong). Dan zou bruine rijststroop er inderdaad nog relatief goed uitkomen! Wel is rijsstroop maar half zo zoet als suiker, dus moet je relatief weer meer gebruiken… (tenzij je steeds minder zoet nodig hebt!)

 8. Ik wilde graag iets toevoegen over stevia. Uiteraard is dit een bekend plantje voor ons (staat al jaren in onze kruidentuin) Maar helaas is stevia nu zo ‘hip’ dat ze er allerlei vreemde poeders, kristallen en pilletjes van maken. Van mooie groene blaadjes naar wit en hard…lijkt mij niet wenselijk. Dit is namelijk een chemisch proces. Al het goede van het suikerplantje verdwijnt zo!! probeer de blaadjes te gebruiken. gedroogd of vers. Het is een makkelijke plant wanneer je er meer over wilt weten zou ik je www. jongescheuten.nl willen aanraden over de verzorging van de suikerplant! alleen door het plantje te consumeren kun e ook daadwerkelijk zeker zijn van een puur product!

  • leuke tip, bedankt! Ik ga er zelf in ieder geval eens naar kijken. Zal me wel ook moeten verdiepen hoe je deze blaadjes dan goed verwerkt in de recepten – dat lijkt me niet heel makkelijk?

 9. Hallo,

  ik heb vandaag bij de Turkse supermarkt druivensiroop gekocht om op mijn boekweitpannenkoek te gieten. Nu vroeg ik me af of dit een goede vervanging is voor suiker?

  Groetjes Merel

  • Hoi Merel, ik kan zo snel geen informatie vinden over de exacte samenstelling van de suikers in druivensiroop. Maar op deze site wordt wel de samenstelling van suikers in druiven beschreven, en dat komt neer op glucose, fructose en sucrose (= glucose en fructose). Dus in feite dezelfde suikers als in gewone tafelsuiker. Er zal wellicht iets meer inzitten aan andere stofjes met voedingswaarde, maar zo’n geconcentreerde siroop zal toch vooral suiker zijn… met mate gebruiken dus zou ik zeggen!

 10. Ik las ergens dat bananen poeder ook een goede zoetstof zou zijn, dit is gemaakt van de rode bananen uit equador, ben je daar mee bekend?

 11. Nee, daar heb ik nog niet van gehoord! Ik schat in dat dat wel redelijk veel fructose bevat (1 banaan al 7 gram). En zou je dan niet net zo goed een hele banaan kunnen gebruiken?

 12. Ben in om alles uit te proberen. Heeft iemand ervaring met het gebruik van lucuma en mesquite? Ik ben namelijk benieuwd hoeveel je er van nodig hebt in verhouding tot het gebruik van suiker. Zowel mesquite als lucuma zijn kostbare producten; ik spring er dus graag zuinig mee om.

  • Hoi Francis, in mijn blog over de raw food keuken staat wat info over mesquite, lucuma en maca. Ik gebruik de poeders met mate; inderdaad omdat ze duur zijn, en van ver komen. Bovendien hebben ze ook best een sterke eigen smaak, dus het moet passen in je gerecht. Voor mij zijn het meer smaakmakers dan zoetmiddelen; maar om bijv. een smoothie te zoeten ideaal.

 13. Hoi,
  Wat een interessant artikel! Ik ga zeker wat van je aangedragen alternatieven uitproberen – er staan zelfs dingen tussen waar ik nooit van had gehoord, maar experimenteren met eten is alleen maar leuk!
  Een klein commentaar is wel dat ik heel erg op zou passen met sites van merken te gebruiken voor betrouwbare informatie over dat merk zelf. Bijvoorbeeld “Ook andere negatieve effecten van suiker zijn bij stevia niet gevonden (geen gaatjes in je tanden, geen voedingsbodem voor candida) (Bron: Stevia Nederland).”. Dan zou ik zelf kijken hoe ze deze claims onderbouwen en waar zij de informatie vandaan halen.
  Verder super dat je de bronnen noemt waar je informatie voor je artikelen vandaan haalt. Op andere blogs zie ik vaak random claims voorbij komen helemaal zonder bronvermelding. Deze manier geeft zo veel meer diepte aan je blogs en stelt mij (en andere lezers) ook in staat om ons makkelijk te verdiepen in het onderwerp als we iets interessant vinden.
  Bedankt voor je inspiratie!

 14. Hoi Roos,
  Dank je voor al deze informatie, super! Ik heb gelijk stevia gekocht, zowel groene poeder als witte, en ben aan de slag gegaan. Helaas kreeg ik van beide flinke maagpijn en last van mijn darmen. Zodra ik met de stevia stopte was het weer over. Klaarblijkelijk verdraag ik stevia niet goed. Waarschijnlijk ben ik een uitzondering, maar ik wil het toch even melden, het kán dus!

 15. Hoe kan het dat aan ahornsiroop zoveel goede eigenschappen worden toegeschreven, terwijl het zwaar verhit/gekookt wordt en dat dat bij honing al het goeds doet verdwijnen?

 16. Mijn Turkse schoonmoeder maakt deze druivenstroop zelf, door de druiven uren lang te koken. Mijn man zegt dat het heel gezond is en boordevol vitamines. Ik vraag me zelf toch af, of door dat uren lang koken er nog wel vitamines in zitten. Weten jullie het misschien?

 17. Misschien interessant om iets over candida te vertellen. Candida is een organisme dat van nature in de darm leeft. Op het moment dat er veel onverteerd eten in de darm aanwezig is, gaat de kolonie candida zich uitbreiden met als doel om dit onverteerde eten toch nog op te kunnen ruimen en uit het lichaam te werken. Op dat moment is candida dol op suiker. Laat je suiker weg, dan worden de klachten door candida minder. Blijkbaar gebruikt de candida de suiker voor de werkzaamheden.
  Suiker weglaten biedt op dit gebied tijdelijk verlichting, maar zodra je weer suiker gaat eten komt de candida weer net zo hard terug. Dit komt omdat je nog steeds onverteerd eten in je organen hebt zitten. Wil je er van af komen dan moet je of een tijd voedsel dat je niet kunt verteren weglaten of je spijsvertering verbeteren door de diepte van je ademhaling te verminderen.
  Op dat moment zul je zien dat je best wat suiker kunt eten zonder last van candida te krijgen. Dat is in ieder geval mijn persoonlijke ervaring.
  Ik ben ook geen voorstander van het eten van suiker als onnatuurlijke toevoeging, maar ben er inmiddels achter dat het pas een echt probleem is als je onverteerd eten in je darmen hebt en je darmflora uit balans is. Zolang dat niet zo is, kun je best af en toe wat suiker eten. Maar beperk de kunstmatige suikers, het is niet natuurlijk. Af en toe zondigen kan echt geen kwaad als je verder goed gezond bent.

 18. Ik ben ook bezig met het uitzoeken wat nou een goede suikervervanger is, maar dan vooral voor gebruik in de keuken. Ik zoek naar een suiker of suikervervanger die het minst ongunstig is voor de gezondheid. Op internet lees ik van alles, en ook tegenstrijdigheden. Ik weet het allemaal niet meer. Zelf heb ik veel gezocht naar bruine rijststroop. Op internet staat ook dat bruine rijststroop voor 97% uit glucose bestaat en 3% fructose. Dat klinkt dan redelijk niet heel erg ongezond. Hier staat weer dat bruine rijststroop voor 43% uit maltose (moutsuiker) bestaat. Deze suiker schijnt weer niet goed te zijn. Glucose is een suiker dat door alle cellen in het lichaam verwerkt kan worden. Met bijv. fructose is dat niet het geval wat ik heb gelezen. Fructose kan alleen door de lever verwerkt worden en dan wordt het veelal omgezet in vet of buikvet. Glucose schijnt daarentegen dat laatste probleem veel minder te hebben. En als glucose door alle cellen verbrand kan worden, dan lijkt me dat gunstig. Fructose is naar wat ik vaak lees erg ongezond en moet je zien te vermijden. Terugkomende op mijn zoektocht naar de ideale stroperige zoetstof. Ik ben ervan overtuigd dat stevia een van de beste zoetstoffen is. Het nadeel van stevia is dat het geen stroperigheid heeft. Voor in de keuken zoek ik dus iets zoets dat stroperig is en verwerkt kan worden in sauzen. Heeft iemand een oplossing om stroperigheid te krijgen dat ook nog redelijk niet zo ongezond is? Even wat anders. Mesquite-poeder staat redelijk hoog in het lijstje. Als dit poeder grotendeels uit sucrose bestaat, dan lijkt het mij niet zo goed. Sucrose is tafelsuiker (50% glucose en 50% fructose). Deze laatste is dus erg ongezond. Ook van maca staat dat het voor een groot gedeelte uit fructose bestaat. Hetzelfde geldt ook voor yacon-poeder (50-70% fructose). Ook weer niet gezond dan. Mequite-poeder staat ook redelijk hoog in de lijst. Dan zou je denken dat bruine rijststroop veel hoger moet komen op het lijstje, toch? Ik zie hier dat gycerol stroperig is, maar het zou niet echt gezond zijn omdat het de opname van vitaminen en mineralen kan verstoren of verhinderen. Lastig allemaal. De meest onderzochte zoetstof aspartaam staat trouwens niet in de lijst. Deze stof zou bij normaal gebruik ook geen gezondheidsverslechterend effect hebben. Ook het tv-programma kassa heeft aspartaam als gunstige zoetstof naar voren laten komen. Mijn bevindingen: stevia is samen met aspartaam een van de beste zoetstoffen. En wat ik uit de verschillende bronnen op internet denk op te kunnen maken is dat alleen glucose de suiker is die d.m.v. insuline direct door het lichaam geschikt gemaakt kan worden als energie. Volgens mij hebben alle andere suikers (m.u.v. de niet suiker zoetstoffen) eerst een omzettingsproces nodig voordat het glucose is, en dat omzettingsproces belast het lichaam (met name veel vetopslag) en de organen (met name de lever; die aan het werk moet). Verder is bruine rijststroop voor gebruik in de keuken vanwege de stroperigheid de minst ongezonde zoetstof. Wat vinden jullie ervan? Kent iemand nog een betere stroperige zoetstof dan rijststroop?

 19. Dank voor het delen en bijeen brengen de informatie! Stevia zelf verbouwen en een alternatief bieden tegen geraffineerde suikers en voedingsindustrie is nog tseeds heel erg nodig. Zelf iets doen, verbouwen of zelf maken is het best: ik heb net iets op facebook geplaatst – https://www.facebook.com/erik.dejong.1974. Wij als woongroep Contact & muziek (door Leonoor ontstaan) zijn bezig met gezonde voeding en goed met elkaar (sociaal) omgaan. Zij maakt ook zelf chocolade – http://www.contactmuziek.nl/recepten.html en een blog over onze woongroep, gezondheid, medicijnen en bewustwording, https://leonoor-deelt.blogspot.nl

 20. Los Angeles Clippers Chris Paul III est généralement considéré comme le meilleur meneur de jeu en raison de ses compétences de passage incroyables.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.