Transition Towns

Afgelopen zondag bezocht ik samen met een vriend een informatiemiddag van Transition Towns Utrecht, een beweging die lokale gemeenschappen stimuleert om minder olie-afhankelijk te worden en de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Realiseer je eerst even dit: in twee eeuwen maken we de olievoorraad op die in miljarden jaren op aarde ontstaan is. En twee eeuwen lijkt misschien heel wat op een mensenleven, maar in de levensloop van de aarde is het echt peanuts, a wink of the eye! Als ik er zo over nadenk is het dus best bijzonder dat ik (en jullie) in deze materiele toptijd leven; wie weet is de welvaart waar we in het Westen nu in leven wel een extreme uitzondering in de ontwikkeling van de mensheid.

Met andere woorden is het eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend dat je op elk moment in het jaar mango’s in de Albert Hein kunt kopen, in je eigen auto naar je werk aan de andere kant van Nederland kunt rijden en ’s avonds televisie, computer en verwarming aanzet. Wie weet zal dat al snel verleden tijd zijn. Terwijl dat voor mij de afgelopen 30 jaar toch wel vrij normaal is geweest..

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op het opraken van de olievoorraad, is in Engeland de beweging Transition Towns ontstaan. Transition Towns wil anticiperen op het moment dat de olievoorraad z’n piek bereikt heeft (piekolie) en vanaf dat moment alleen nog maar schaarser zal worden en uiteindelijk helemaal op zal raken. De beweging wil gemeenschappen/steden/dorpen stimuleren om te zorgen dat er een lokale ecomonie ontstaat die minder of niet afhankelijk is van (geimporteerde) olie. Dat kan op allerlei manieren, denk aan pompoenen op je eigen balkon, het adopteren van een zonnepaneel of een dagje minder vlees eten. Nog los van het opraken van de olie (wat misschien nog best even kan duren), zijn al dit soort initiatieven uiteraard ook een welkome bijdrage voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Olie-onafhankelijk, het kan! Kijk maar naar Cuba. Daar is 80% van de landbouw biologisch en zijn de steden bijna zelfvoorzienend qua voedsel. Dit is ontstaan doordat daar in de jaren ’90 al een oliecrisis is geweest toen de SovjetUnie instortte en de VS een boycott op Cuba legde. Van de ene op de andere dag was er bijna geen olie-import meer en klapte de economie in elkaar. Noodgedwongen begonnen burgers elk stukje land in en rond steden en dorpen te gebruiken voor de verbouw van groenten en omdat olie ook nodig is voor het rijden van tractors of het maken van kunstmest, werd de landbouw volgens biologische wijze ingericht. Ook op het gebied van transport en elektriciteit zijn er aanpassingen gedaan zodat men niet meer afhankelijk was van olie.

Dus eigenlijk hebben we die olie helemaal niet nodig… dan is het wel helemaal raar dat we die kostbare olievoorraad er als razende gekken doorheen jagen, ja toch?

De film over hoe deze transitie zich in Cuba voltrok werd vertoond op een informatiemiddag van Transition Towns in Utrecht, afgelopen zondagmiddag 23 januari. In Utrecht is er sinds kort een groep die het concept van Transition Towns in de stad wil stimuleren. Zij organiseren binnenkort nog 2 middagen in Café Averechts (28 feb en 28 maart van 15-17 uur) om het concept van Transition Towns verder toe te lichten en je warm te maken voor een groene actie in je eigen omgeving.
Ik ga voor een eigen composthoop.

Meer informatie over de film How Cuba survived peak oil vind je hier
Website van Transition Town Nederland

4 gedachten over “Transition Towns

 1. >Ha Rozemarijn,

  Wat leuk dat je een blog bent begonnen, en je hebt een lekkere schrijfstijl. Ik kom zeker af en toe een kijkje nemen op deze blog. En ik teken voor zulke Cubaanse ideëen!

  Groetjes,

  Sandra

 2. >Heel mooi initiatief! Ik denk dat kleine beetjes samen heel veel verschil kunnen maken.
  Het is allemaal een kwestie van wennen aan verandering. Bijvoorbeeld wat je al noemt: vlees eten. Mensen kunnen perfect gezond leven zonder vlees. Om een kilo vlees te maken moet je 10 kilo sojabonen in een koe/varken of kip stoppen. Dat betekend dat 90% van alle moeite (en dus olie) die je erin stopt, letterlijk het grondwater ingaat. Dat is de reden dat onze natuurlijke waters volkomen vergeven zijn van de nitraten en de fosfaten. Dat zijn meststoffen die met grote hoeveelheden uit bijvoorbeeld Afrika worden weggesleept, om hier voor een groot deel in het grondwater weg te lekken, en voor een kleine minderheid op aarde onbeperkt lappen vlees te produceren.
  Een dagje per week minder vlees eten is al heel wat, maar misschien is twee daagjes per week ook al haalbaar voor veel mensen, of misschien kunnen de meeste mensen zich met wat geduld ook wel beperken tot alleen vlees in het weekend?
  Ik denk dat het een goed idee is wanneer mensen net zoveel moeite doen dat het geen afzien wordt. Dan is het goed vol te houden, en dan zijn het ook duurzame veranderingen!
  Leuk initiatief deze blog! Misschien nog een ideetje om eea ook in het Engels te plaatsen (translate van Google), zodat wereldwijd iedereen mee kan lezen?

 3. >Schumacher is een bekende naam in de auto-wereld. Een andere Schumacher schreef "Small is Beautifül". Helaas denken de meesten nog steeds Big is Powerful; Zou dat waar zijn????

  Devon de zuidwesthoek van Engeland huisvest het Schumachercollege op de grond van Dartington Hall aan de Oevers van de Dart. Niet ver van Totnes waar de wieg van TT (Transition Towns ) staat.

  In de zeventiger jaren klonk de stem van den Uyl:
  De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.Olie werd schaars. Nu kunnen we dat kunstmatig nadoen: Alle energiegebruik jaarlijks 5% omlaag. Dat levert gegarandeerd een recessie van 5% op. Ik wed dat we dan wel wakker worden. Zijn we, als Nederland, toch weer gidsland. Leren we meteen op om te houden met groeidenken. Het universum mag dan uitdeien, onze mogelijkheden worden ras minder. Aanpassen is Leuk, het stimuleert je fantasie en inventiviteit. NOUDGOESGREEN

 4. >Ben net het Transition Handbook aan het lezen. In Kopenhagen, yep op DE conferentie, gekocht van een zeer sympathieke Engelse dame.

  Zat er ook over te denken om zoiets in onze buurt te beginnen. Goed om te lezen dat het initiatief ook in Utrecht door andere mensen is opgepakt.

  Ik ben er bij op de 28e feb.

  Leuke schrijfsijl trouwens.

  Frissewind
  hetkanWel.nl

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.