Foto: R. van West

Boekweitpannenkoeken met banaan

Foto: R. van West

Boekweit is officieel geen graan (het behoort niet tot de grassenfamilie) en bevat geen gluten. Het heeft bovendien relatief weinig effect op je bloedsuikerspiegel (zie voor meer info De wereld zonder tarwe). Pannenkoekenmeel bestaat oorspronkelijk ook voor de helft uit boekweit. Maar ik vind 100% boekweit en dan gewoon met water ook al lekker.

Om de voedingswaarde van boekweit optimaal te benutten moet het meel minimaal een nacht van tevoren (12 uur) op een warme plek geweekt worden in iets zuurs. Optimaal is in karnemelk of kefir, maar je kunt ook water nemen met 2 eetlepels yoghurt of wei erbij (of zelfs citroensap of azijn, maar dat werkt minder goed). Het zuur helpt om het ongezonde fytaat dat in bijna alle granen en zaden zit af te breken. Bovendien wordt je beslag hierdoor veel zachter (Bron: Nourishing Traditions).

Hieronder vind je het ‘snelle’ recept voor instant pannenkoekenbeslag. Voor de gezondere versie die je de avond vantevoren al te weken zet, zie het recept voor pannenkoeken zoals het hoort.

 

Ingrediënten (voor ongeveer 8 pannenkoeken):

– 200 gram boekweitmeel

– 4 dl water

– 2 eieren

– snufje zout

– 1 banaan of appel

– citroensap

– kaneel

– yaconsiroop of palmsuiker

Bereiding:

– Maak een  beslag van het meel met een snufje zout, water en de eieren. Het schijnt goed te zijn om dat nog even in de koelkast te zetten (idealiter een dag/nacht) voor je gaat bakken.

– Bak de pannenkoeken, liefst in kokosvet, of anders roomboter, met naar smaak plakjes banaan erin (liefst mengen door het beslag anders brandt het snel aan) of appel

– Mijn favoriete beleg is yaconsiroop (of palmsuiker), kaneel en daarover citroensap gesprenkeld

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

22 thoughts on “Boekweitpannenkoeken met banaan

  1. Wat een leuke ongepcompliceerde blog heb je. :)
    Ik heb een vraagje,je schrijft dat je granen t beste vtv kan weken ivm schadelijke stoffen,dat heb ik idd al vaker gehoord. Kijk alleen al naar het alom bekende zuurdesembrood,daar krijg je dus ook de goede probiotische verteringsenzymen meegeleverd om je brood te verteren.
    Anyway,ik vroeg me af hoe jij,of als je t niet doet misschien wel weet,graanmeel weekt? aangezien ik helaas alleen aan gemalen meel kan komen en niet aan de originele ongemalen granen.

    Oh en als random,sidenote,vroeg ik me ook af of je voorheen overgewicht hebt gehad en bent afgevallen met een natuurlijke manier van eten? en of je ook aan sport doet?

    • Hoi, bedankt! Volgens mij kan je graanmeel ook prima weken. Bijv. Het pannenkoekenrecept dat uit nourishing traditions komt weekt speltmeel met water en wat yoghurt.
      Ik had het niet echt nodig om af te vallen maar ben wel een paar kilos kwijt nadat ik suiker en tarwe eruit heb gegooid. Ik sport ongeveer twee keer per week; intervaltraining (schijnt efficienter te zijn dan aerobics etc.) en iyengaryoga sinds kort, lekker fysiek!

      • Oh…..dat is dus wat ik me afvraag,hoe ze dat doen…..hoe kun je meel weken? ik kan me er nl. helemaal heen voorstelling bij maken.
        Weet jij ook hoe je een zuurdesem(starter) kunt maken met kefir/karnemelk? vraag me nl af of dat sneller&makkelijker gaat, ipv dagen alles precies af te wegen/uitrekenen etc. qua water&meel want ik ben helaas niet zo’n kei in dat soort dingen…..ik ben echt een kook-noob wat dat betreft.:(

        Trouwens,misschien dat je het ergens in een artikel hebt geschreven,maar het is ook beter om noten te weken voor ze te eten om schadelijke effecten te voorkomen. Zelf eet ik ze niet zoveel,omdat ik een beetje aan het experimenteren ben met minder PUFA-consumptie deels aan hand vh werk van o.a. Ray Peat,180DegreesHealth etc.

        Tja tarwe….heeft dus een soort van opium-effect/zeer verslavend op me,waardoor ik me op moment van eten ‘gelukkig’ voel en blijf eten en erna dan komt de klap! zo ook met fructose(fructan)-rijke voeding :( (Tja,ik heb veel ‘issues’ gekregen wat dat betreft)

  2. Hoi Roos,

    Bedankt voor je recept.

    Ik heb alleen het beslag gemaakt en daar naturel pannenkoeken van gebakken. Het is prima gelukt …alleen ik vind de smaak van het boekweit wat minder lekker dan een ‘gewone’ naturel pannenkoek.

    Heb je nog tips voor wat ik eventueel aan het beslag zou kunnen toevoegen om het lekkerder te maken?

    Nu heb ik de neiging om er een pot nutella op leeg te smeren 😉

    • Als het zelfgemaakte nutella is vind ik het prima 😉 Maar verder is het vooral een kwestie van smaak. Je kan het boekweitmeel met willekeurig welk ander meel aanvullen; het dichts bij de gewone pannenkoeken kom je dan met speltmeel. Maar hoor ook van mensen dat ze bijv. rogge of gerstmeel erbij doen. Die bevatten allemaal wel gluten, ik weet niet of je dat wilde ontwijken of niet. Succes met experimenteren!

  3. Hallo, dit is de eerste keer dat ik jullie site bezoek.
    Ik ben bezig met “gezonder leven/eten”, zit nog in de begin fase en nog wat zoekende. Mijn vraag is dan ook wat is het verschil tussen boekweitmeel en spelt en kan ik van alleen boekweitmeel ook pannekoeken/pizzabodems maken?
    En ik gebruik ahornsiroop als suiker vervanger, gebruik het zelden maar is dat een gezonde vervanger of kan ik toch beter iets anders of stevia gebruiken?
    Hoop dat u mij advies kan geven. Vriendelijke groet, Regina

    • Hoi Regina, spelt is een oervorm van tarwe en bevat dus gluten. Boekweitmeel bevat geen gluten, dus dat plakt minder en is voor een pizzabodem daarom denk ik lastig. Je kunt het wel mengen met een ander graan zoals spelt of kamut. In mijn blog De wereld zonder tarwe vind je een uitgebreide uitleg over alle granen. Met het recept hierboven kan je inderdaad van alleen boekweitmeel pannenkoeken maken.
      Als je ahornsiroop maar af en toe gebruikt is het ok; maar stevia is voor je lichaam beter.Meer info over alternatieve zoetstoffen vind je hier. Succes!

  4. Hallo daar!
    Weet niet of diegene die dit gestart heeft nog leeft 😉
    Want mij is 1 ding niet duidelijk naast het recept voor deze boekweit pannekoeken.
    Hoeveel cups/ml water [met o.a. yoghurt 2 lepels staat er] moet je voor het weken van de boekweit gebruiken?
    En als je die dag erna het mengsel gaat roeren moet je dan weer het aantal cups/ml water/melk gebruiken uit het recept?
    Hoe zit het met het geweekte water is dat geabsorbeerd of moet je dat weglaten lopen?

    Veel vragen, hopelijk kan je ze beantwoorden of iemand anders uiteraard.
    Groet Jordy

    • Hoi Jordy, in dit recept staat het weken duidelijker uitgelegd met hoeveelheden. Maar in feite komt het er op neer dat je je beslag al de avond vantevoren maakt en dat de nacht laat weken. Je kunt dus zoveel water toevoegen als nodig om tot de gewenste dikte van het beslag te komen, en dan ongeveer 2 eetlepels yoghurt erbij, komt niet zo nauw. De volgende dag kan je het dan meteen gebruiken.

      • He Bedankt voor je reactie dan is dat vrij duidelijk nu 😉
        Bewaar jij je mengsel om te laten fermenteren gewoon op bv de vensterbank met folie eroverheen of moet het kunnen ademen zeg maar?
        Ben benieuwd krijg al trek! haha

        Groet Jordy

  5. Sorry nog een bericht pfff duf[ ziekte vna lyme]
    Kan ik inplaats van dat recept ook , bv 500ml amandelmelk gebruiken en dan voor het fermenteren nog 2 eetlepels volle bio yoghurt?

      • Ah nee, de eieren doe ik er pas op t laatste moment bij. Amandelmelk lijkt me geen probleem. Het mengsel moet idd op kamertemp staan, maar niet direct in de zon. Succes!

  6. Hey nou vanavond dus boekweitpannenkoek bakken ervaren.
    Helaas werden mijn creaties een combinatie van cake/luchtige brood onderdelen en werd het niet zoals verwacht bij kant en klare mixen uit de natuurwinkel.
    Verder was het zo luchtig dat je het nauwelijks een pannenkoek kon noemen en zeker niet om kon draaien;)
    Weet niet of het lag aan het feit dat 3 eieren denk ik teveel was of water i.p.v melk, maar helaas pindakaas.

    Hou het wel voortaan bij een goed stuk vlees , want hier ligt mijn talent iedergeval niet;)
    Zit overigens wel vol, dus dat zit wel ok haha.

    Toch bedankt voor je responses hier!

  7. Inmiddels is er weer wat tijd verstreken….’
    Alleen boekweit gaat prima. Met 1 ei en wat meer melk gaat het ook Wat citroensap of rasp krijg je een iets ander smaakje. Amandelmeel toevoegen is ook lekker.
    Ja.. dan was er nogal wat geconfijte sinaasappelschil in huis. Wat doe je daar mee?
    fijnsnijden even weken en door het beslag. Geweldig!! Experimenteren met olijfolie, hazelnootolie, cocosolie en Alpro keuken……

      • Meestal heb ik meerdere soorten olie in de keuken staan om mee te bakken. Dat was dus nu een hazelnootolie, die geeft Hoe kan het anders) een nootachtige smaak. Daarnaast is er die Alpro keuken, een vloeibaar sojaproduct om te bakken.
        Gisteren heb ik aan een deel van het beslag nog wat Alpro yoghurt toegevoegd. Dat gaf een luchtige pannenkoek

  8. Ik heb de pannenkoeken vandaag gemaakt met 4 dl water, 2 eieren en 200 gram boekweitmeel. (zoals in het recept).
    Ze zijn perfect gelukt.
    Ze waren erg snel gaar en zeer makkelijk om te draaien.
    Ze vullen ook heel goed.
    Ik heb ze zelf met partjes peer gegeten, heerlijk.

Leave a Comment