rodewijncake

Kerstige rodewijncake met kastanjemeel

rodewijncakeHoe ideaal kan een beroep zijn? De  hele dag in de buitenlucht bezig zijn, mooi en eetbaar combineren en lekker fysiek werk doen waarmee je meteen je glucose-voorraden verbrandt. Ik zeg: wordt hovenier ;-). Zeker als je dan aan een leuk tuinproject ook nog een lekker recept overhoudt, zoals deze ‘rotweinkuchen’.

In een paar dagen hebben we in een Rotterdamse voortuin een kleine metamorfose bewerkstelligd; van vlonders naar (eetbaar) groen met schommel. Tijdens het werk kregen we heerlijke ‘rotweinkuchen’ te eten. Nou bestaat natuurlijk het risico dat je met een hongerige maag door de buitenlucht alles lekker vindt, maar deze cake bleef in m’n hoofd zitten. Ik heb het recept gekregen en geprobeerd of het zonder gluten en suiker nog steeds even lekker was. Het antwoord is volmondig: ja! Dit keer even geen amandelmeel (dat was na de gevulde speculaas-achtigen wel weer even genoeg), maar boekweitmeel en kastanjemeel. Met een scheutje rode wijn erin een heerlijk smeuige cake, ideaal voor kerstige taferelen ;-).

Ingrediënten (voor een grote cake; de helft van de hoeveelheden past in een kleine cakevorm):

  • 100 gr kastanjemeel
  • 150 gr boekweitmeel
  • 100 gr palmsuiker
  • 4 el steviakristal
  • 250 gr zachte boter (of 200 gram kokosolie)
  • 4 eieren
  • 100 gr pure chocola in stukjes (liefst zonder suiker natuurlijk…)
  • 1 el cacaopoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl vanillepoeder (of extract)
  • 1 afgestreken el (10 gr) wijnsteenzuurbakpoeder
  • 125 ml rode wijn
  • 1 el rum (ik had dat niet in huis en zonder ging ook prima)
  • snufje zout

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 175 graden. Laat de boter of kokosolie in een bakje in de oven zacht worden. Vet een cakevorm in met boter of kokosolie en bestuif met meel.

– Zeef het meel en het bakpoeder, het zout en de zoetstoffen, de cacaoepoeder en de kaneel in een grote kom. Meng hier de vanillepoeder door.

– Voeg dan de eieren (losgeklopt) en de zachte boter toe, de wijn en eventueel de rum en roer tot een glad beslag.

– Voeg als laatste de stukjes chocola toe.

– Giet het beslag in de cakevorm

– Bak 45-60 minuten in de oven

Extra feestelijk om de cake nadat hij is afgekoeld te bestrooien met ‘poedersuiker’; ik heb een beetje kokosmeel gemengd met wat witte steviapoeder, dat was een prima vervanging!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Een reactie plaatsen