Minder kwik in je lijf met deze bijzondere voedselcombi’s

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEen zalmmoot met verse aardbeien. Niet meteen een combinatie waar ik enthousiast van word…. Behalve in dit geval. Want uit uniek en baanbrekend onderzoek blijkt dat kwik zich uitermate goed bindt aan de vezels van aardbeien. Eventuele kwikresten die we via o.a. vis binnenkrijgen verlaten samen met de vezels het lichaam zonder dat het wordt opgenomen. Geen overbodige luxe in een tijd waarin een onvervuild stukje oceaan nog maar moeilijk te vinden is.

Het ‘food lab‘ van de Amerikaanse nieuws website Natural News is sinds begin van dit jaar bezig met een grootschalig onderzoek naar aanwezigheid van zware metalen en andere gifstoffen in onze voeding. Daaruit blijkt dat zelfs ook veel biologische en superfoods vol zitten met zware metalen en andere stoffen die we eigenlijk helemaal niet in ons lijf willen. Gelukkig testen ze in het food lab ook hoe we de opname van die gifstoffen zo veel mogelijk kunnen beperken.

Dat is interessant, want het blijft een dilemma om ‘gezonde’ vette vis te eten voor de visvetzuren die we zo hard nodig hebben, maar tegelijkertijd te weten dat die vette vis waarschijnlijk vol zit met gifstoffen. Want die gifstoffen worden juist opgeslagen in vet. Ik denk dat ik jullie niet meer hoef te vertellen dat visvetzuren (omega-3) heel belangrijk zijn voor onze gezondheid; en dan vooral voor de (ontwikkelende) hersenen (zie deze blog over visvetzuren).

Tot nu toe werd er weinig onderzoek gedaan naar hoe we de opname van kwik (en andere zware metalen) in ons lichaam kunnen beperken en hoe we kwik weer uit ons lichaam kunnen verwijderen. Er wordt natuurlijk wel volop ‘gedetoxt’, maar hoe effectief dat precies is blijft gissen. Mike Adams van het natural news lab is nu systematisch aan het testen welke voedingsstoffen effectief kunnen zijn om in ieder geval de opname van giftige stoffen in ons verteringssysteem te verminderen.

Kwik

Kwik is één van de zware metalen die steeds meer in ons lichaam terecht komt, o.a. via gebitsvullingen, vaccinaties en vis uit vervuilde wateren. Zoals kwik juist in vette vis zit, nestelt het zich in ons lijf ook bij voorkeur in vet; o.a. in onze hersenen. Zeker bij kinderen kan dit een juist functioneren van de hersenen in de weg staan. Het wordt gelinkt aan afwijkingen zoals autisme en ADHD. Opgehoopt kwik kan ook tot spier- en gewrichtsklachten leiden. Daarnaast kan kwik de darmwand beschadigen en doodt het goede bacteriën in onze darmen (Bron: Three major signs of mercury poisening, Natural News).

Vezels are your way out

Maar er is een lichtpuntje! Van alle zware metalen bindt kwik zich het makkelijkst aan andere stoffen. Daardoor is opname in ons lichaam relatief makkelijk te voorkomen. Behalve dat je je smaak een beetje aan moet passen ;-). Want uit het onderzoek van Mike Adams blijkt dat kwik zich uitermate goed bindt aan de onoplosbare vezels in fruit en op die manier ons lichaam weer verlaat zonder dat het wordt opgenomen. En de vezels in aardbeien spannen de kroon! Dat heeft iets te maken met dat de zaadjes van aardbeien aan de buitenkant zitten en via lange, extreem sterke vezels verbonden zijn met het centrum van de aardbei (Bron: How to block mercury, Natural News). Ben je geen fan van aardbeien, dan zijn citrusvruchten de beste tweede keus, en daarna appels en peren. Uiteraard allemaal als heel fruit; alleen sap werkt niet omdat de vezels daar uit zijn.

Foto: wikimedia
Foto: wikimedia

Als je net als ik nog steeds niet enthousiast bent over de combinatie van fruit met vis, zijn er gelukkig ook nog andere voedingsmiddelen die minstens even effectief zijn: chlorella is de absolute topper, op de voet gevolgd door hennep eiwit en pindakaas, met een effectiviteit van 93-99 %! Daarna volgt korianderblad; kijk, dan komen we ergens, vanuit culinair perspectief bezien dan. Check het artikel van onderzoeker Mike Adams voor de hele lijst.

Uiteraard blijft gelden dat je de inname van kwik überhaupt zoveel mogelijk wilt beperken; dus denk dubbel na over vaccinaties (überhaupt) en vullingen waar kwik in zit. Helaas geldt voor andere zware metalen zoals lood, cadmium en arsenicum dat die een stuk moeilijker te binden zijn dan kwik. Ik zal proberen daar in de komende tijd tussen het planten van eetbare hagen (zonder kwik) en het vlechten van wilgentenen door (een soort lange vezels) ook nog een blogje aan te wijden!

8 gedachten over “Minder kwik in je lijf met deze bijzondere voedselcombi’s

 1. Vis bij spinazie of andere donkergroene groenten is een bekend recept en erg lekker! Het nitrietverhaal is namelijk onzin, dat heeft het voedingscentrum inmiddels eindelijk toegegeven.
  Het is juist een perfecte manier om inderdaad kwik weg te nemen.

  Maar verder is vis met citroen ook een bekende combi. Citroen is tenminste niet zoet, maar zuur, wat juist een heerlijke combi is met vis.

  Zoet fruit bij vis ben ik niet zo van, want dat is suikers en eiwitten combineren, niet zo gezond dus.

 2. Nog een aanvulling op mijn vorige reactie:
  Je kunt ook ontgiftend leven uit de zee zelf. Zeewier bevat ook kleine hoeveelheden omega-3 (ook DHA en EPA, in tegenstelling tot andere planten, die alleen ALA bevatten), maar natuurlijk ook nog eens veel chlorofyl. Dan heb je dus 2 vliegen in 1 klap.
  Japanners combineren vaak visrecepten met zeewier.

 3. Dit is allmaal super goed nieuws!

  Enig idee welke hoeveelheid je moet eten van de aardbeien, hennep eiwit etc. Om de zware metalen mee te begeleiden naar ee uitgang

  Dank voor antwoord alvast!

  Gr.

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.