Het beste groentensap, zo doe je dat

Foto: roosgoesgreen
Foto: roosgoesgreen

In mijn vorige blog over groene sapjes heb ik de voor- en nadelen van groene smoothies en groentensapjes met elkaar vergeleken. De balans leek naar de groene smoothies door te slaan. Dus heb ik me de afgelopen week ongans gedronken aan allerlei experimentele groene smoothies. Het is inderdaad een stuk sneller en overzichtelijker dan de hele sapmachine tevoorschijn halen. Maar het bleef toch knagen dat die blender met een behoorlijk geweld de bladgroenten fijnmaalt. Toen ik las dat er bij de ouderwetse sapcentrifuges door het harde ronddraaien vitamines en enzymen ter ziele gaan, leek het me logisch dat dat in die blender dan ook gebeurt. Bij de moderne sapmachines (slow-juicers) gebeurt dat niet. Dus nu staat de sapmachine weer op nummer één. In de complexe wereld van de gezonde voeding moet je vooral flexibel blijven en je inzichten bij kunnen stellen ;-).

Slow juicer

Als je overweegt om een sapmachine aan te schaffen, kan je dus het beste voor een slow-juicer kiezen. Die maakt gebruik van de laatste technologie voor juicing en heeft meerdere voordelen vergeleken met oudere machines. Bij de oudere sapcentrifuges worden de vezels en het sap van elkaar gescheiden door een snelle rondgaande beweging. Door de wrijving die zo ontstaat kan de temperatuur flink oplopen waardoor warmte-gevoelige enzymen ter ziele gaan en sommige vitaminen ook. Ook komt het sap door het rondslingeren in contact met veel zuurstof, waardoor de vitaminen veel sneller oxideren en hun voedingswaarde verliezen. Het sap is dan veel minder lang te bewaren en moet eigenlijk binnen een kwartier opgedronken worden (Bron: mens en gezondheid).

Een slowjuicer werkt met zo’n lage snelheid dat de temperatuur ‘koud’ blijft. Bovendien is deze soort van persing veel effectiever dan het rondslingeren waarbij nog veel sap met de vezels mee verdwijnt. Een slow-juicer geeft dus veel meer sap, en met minder lawaai. Het sap kan na persing nog 36 uur in de koelkast bewaard worden zonder verlies aan voedingswaarde (claim van de fabricant…).

Versapers, foto: roosgoesgreen
Versapers, foto: roosgoesgreen

Daarnaast heb je nog het verschil tussen een ’twin-gear’ slowjuicer, zoals de populaire Greenstar, en de ‘single-gear’ slowjuicer zoals de Versapers. Beide leveren prima kwaliteit sap, maar de Versapers gaat een stuk sneller dan de Greenstar. Dus als je ondanks dat je achter slow-juicing staat, wel enigszins wilt opschieten met je sapje, kan je beter voor de Sersapers kiezen ;-). Bovendien is die ook makkelijker schoon te maken. Een niet onbelangrijk punt. Ik ben erg tevreden met mijn Versapers. De greenstar is juist weer geschikter als je ook tarwegrassap of notenmelk met je juicer wilt maken.

Nou, op naar m’n slow juice. Of misschien toch maar een smoothie vandaag als ik op de klok kijk…

9 gedachten over “Het beste groentensap, zo doe je dat

  1. Ik ben het helemaal met je eens Roos. Wij gebruiken nu sinds een jaar de Versapers en drinken elke dag als eerste voor het ontbijt groentensap. Dat is op werkdagen natuurlijk geen doen om dat vers te drinken, dus vriezen wij de groentensap in. Ik maak dus eens in de week twee a drie liter sap. Dat is goed te doen.
    Weet jij of het invriezen grote nadelige gevolgen heeft?

    Oja en een hardnekkige roddel is dat citroensap weliswaar lekker en gezond is (ik doe het er vrijwel altijd doorheen), maar dat het een deel van het werkzame deel van de groentensap vernietigd. Benieuwd naar jouw kijk hierop.

    • He Gerard, goed zeg dat je elke week zoveel sap maakt! Wel een goede methode denk ik om het in te vriezen. De echte gezondheids die-hards zoals mijn Belgische inspirator-kok Pol Grégoire zegt wel dat het invriezen iets kapot maakt aan het voedsel, maar het lijkt me vooralsnog één van de betere bewaarmethoden.
      OVer die citroensap heb ik dit nog nooit gehoord, ook niet bij de sap-guru’s uit Amerika… heb je een bron waar dat bericht vandaan komt?

      • He Roos, ik dacht eigenlijk dat ik al gereageerd had op jouw vraag. Wellicht heb ik iets verkeerds gedaan. Anyway, ik heb mijn bron gecheckt en dat van die citroensap komt vooral vanuit de gedachte dat je fruit niet moet combineren met ander eten, omdat het dan te lang in je maag blijft en gaat gisten.
        Het daadwerkelijk afbreken van goeie dingen in de groentensap door citroensap, daarvoor heb ik geen bewijs gevonden. Ik doe het er nog steeds doorheen; het lijkt me gezond in mijn ochtendsapje en het maakt hem ook erg lekker.
        Groeten, Gerard
        (Gaaf broodrecept heb je laatst geplaatst, ga ik gauw proberen)

        • Groenten en fruit niet mengen, er moet minstens een paar uur tussen consumptie zitten. Heb dit uit verschillende bronnen. Citrus fruit onder elkaar mengen is zelfs goed, sinasappel is een hybride en door er citroensap aan toe te voegen krijgt het meer oerwaarde…maar apart van ander voedsel en fruitsoorten consumeren. Alcaline turns into acid ( Cayce) .

      • Ik bedoel inderdaad aan ingredienten. Als je wat meer over tijd kunt zeggen dan zou ik dat ook leuk vinden. Nee, die blog heb ik niet gezien, maar ik maak ze liever zelf. Dat lijkt me sowieso goedkoper en dan kun je meer doen wat je zelf wil.

        • Wij drinken dagelijks sap, ongeveer 200 ml pp, en ik heb het eens uitgerekend. Dat kwam op in de orde van grootte van 1 euro pppd. Dus 5 euro per liter. Gewone biologische sapjes in de winkel zijn goedkoper, de slow juice sapjes waar Roos over schrijft lijken duurder.

          Mijn prijs is natuurlijk afhankelijk van het seizoen en waar je het koopt. Het lukt mij niet om alles biologisch te kopen. Doe je dat wel dan zal de prijs oplopen.
          Op dit moment gebruik ik lekker appels en komkommers uit eigen tuin. Da’s helemaal goedkoop EN biologisch ;).

Een reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.