Het wordt kouder en ja hoor: dampende pap, allerlei soorten knollen uit de oven, pompoensoep, warme cakes… Voor je het weet eet je alleen nog maar koolhydraten. Ik tenminste. Als je verder niks rauws bij je maaltijd eet, kan het geen kwaad om wat extra enzymen binnen te krijgen. Dat helpt de vertering. En laat zuurkool daar nou ideaal voor zijn. Zo ideaal dat je nooit raadt hoe oud de dame (chef Teton) hiernaast is.
Met goede bacteriën geen gesnotter
Zuurkool zit door de fermentatie vol met goede enzymen en melkzuurbacteriën (lactobacilli). Gefermenteerde groenten zijn veel makkelijker verteerbaar voor ons lichaam en bevatten meer vitaminen (zie blog over superfood zuurkool). De natuurlijke antibiotische stoffen zijn een boost voor je darmmilieu dat daardoor veel beter in staat is om slechte bacteriën aan te pakken. Dat kunnen we wel gebruiken in dit kwakkelseizoen met overal snotterende mensen. Maar dan moet je de zuurkool niet weer gaan verhitten in een ouderwetse zuurkool stampot. Dan gaan die enzymen alsnog de pijp uit. Niet getreurd, zuurkool is ook heerlijk fris in een salade te verwerken.
Volgens chef Teton (die in haar recepten het beste van rauw, gekookt en gefermenteerd voedsel combineert) zou je eigenlijk bij elke maaltijd iets van gefermenteerde groenten moeten eten om je spijsvertering te helpen. En zij kan het weten met haar 67 jaar jong (zie foto hierboven). Geef maar toe dat je haar minimaal 20 jaar jonger had geschat! Lees op haar site meer over gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals kefir of miso.
Zuurkoolsalade
Dit is één van mijn favoriete zuurkoolslaatjes. Supersimpel en een lekkere manier om zuurkool rauw te eten zodat de melkzuurbacteriën blijven leven. Want alleen dan profiteren je darmen ervan!
Ingrediënten:
- Zuurkool (eigengemaakt of te koop bij de natuurvoedingswinkels, het liefst uit het vat of in een pot, want dan ‘leeft’ de zuurkool nog. In pakjes is het meestal toch verhit geweest)
- Geraspte wortel
- Als je ’t in huis hebt: geraspte meiraap of rammenas (ook heel gezond, de meest basische groente die er is)
- Pecan- of walnoten
- Als je wil: sesamzaad (op de foto zwarte sesamzadjes, smaakt niet heel anders maar ziet er wel leuk uit!)
Dressing (voor 1p):
- 2 el (geroosterde) sesamolie (of andere olie zoals olijf- of hennep-)
- 1 el mayonaise
- 1 el appelciderazijn (of citroensap of 1 tl mosterd)
- scheutje tamari en als je hebt een 1/2 tl kelp
- 1 tl mierikswortelpasta
- 1 tl honing
Bereiding:
- Rooster de sesampitjes even kort in een droge koekenpan en laat afkoelen
- Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar
- Voeg alle salade-ingrediënten toe aan de dressing en garneer met de sesam
Wauw super lekker recept Roos! Ik heb er gelijk werk van gemaakt – zonder de rammenas-. K weet dat ze in de macrobiotische keuken ook voor elke dag gefermenteerde groenten zijn.
Mooi zo! Avocado erbij werkt ook goed, of een beetje geitenkaas… elke keer een beetje anders 😉
Roos, dank je, het smaakte heerlijk!
De zuurkoolsalade heb ik laatst geproefd (van Florien) en die was heeeerlijk! Ik ga ‘m vandaag ook maken. Heb lekkere zuurkool in een bakje van de biologische markt gehaald.
Hmm.. Zin in!
Groeten,
Marleen
Leuk! Ik ben net begonnen aan een pot eigengemaakte zuurkool met wortel en kruiden erbij, leuk hoor dat fermenteren. Ga ik binnenkort nog meer over schrijven, groetjes
Graag een nieuwsbrief
Op de homepage kan je je emailadres invullen, dan krijg je bericht zodra ik iets nieuws plaats!
Vraagje als je dagelijks kamucha neemt. Heeft dat dezelfde werking als dagelijks gefermenteerde groenten?